ŽFBH INFO - Bilten

Aktuelni 

 Prethodni

   
 
Press - Aktuelnosti PDF Ispis E-mail


          Press aktuelnosti

19.07.2018.

Rafting na Uni sa Željeznicama FBiH  

Ako želite upoznati krajišku ljepoticu Unu, jednu i jedinu, najbolje je da se otisnete njenim smaragdnim vodama, hirovitim brzacima i slapovima što se uz gromoglasan huk stropoštavaju niz sedrene stijene stvarajući bijele oblake pune vodenih čestica.

Da biste doživjeli ovo jedinstveno iskustvo Željeznice FBiH i Green River Una Rafting osmislili su atraktivnu ponudu sa povoljnim cijenama za sve koji žele uživati u prirodnim ljepotama, adrenalinu, ukusnoj hrani, piću, kvalitetnom smještaju i prevozu. 

Rafting na Uni 

Fotogalerija >>  

Za Bihać je najbolje krenuti savremenim BH Vozom sa udobnim Talgo garniturama koji sa sarajevske željezničke stanice polazi svaki dan u 16:00 sati. Sa sjedištima čiji je stepen udobnosti ravan onome u omiljenoj kućnoj fotelji, putovanje do Bihaća protiče sigurno, ugodno, uz piće iz biffea, wi-fi konekciju i dremuckanje iz kojeg lako možete skliznuti u ugodan san.

Po dolasku na Željezničku stanicu Bihać u 00:22 sati, dočekuje vas ljubazno osoblje Green River Una Raftinga sa kvalitetnim autobusima i prevozi vas do konačišta u ugodnom motelu udaljenom nekih 15 minuta vožnje ili do romantičnih bungalova smještenih u samom rafting centru u Lohovu.

Nakon noćenja, u 10:00 sati slijedi obilan doručak uz razne pite, sireve i jogurt. Uz vas su sve vrijeme članovi Green River Una Raftinga koji vode računa o tome da sve prođe u najboljem redu. Sa njima u 11:00 sati zadužujete opremu za rafting (ratfing hlače, zaštitni prsluk, kacigu itd.) i krećete na rijeku. Po dolasku u Nacionalni park „Una“ u 11:45 sati upoznajete se sa iskusnim skiperima koji će vas podučiti tehnikama veslanja i povesti u nezaboravnu avanturu. 

Glavna zabava, odnosno rafting, počinje tačno u podne. U velike gumene čamce može stati do 10 ljudi. Oni sa najjačim mišićima hvataju se vesala i zajedno sa skiperom veslaju pod njegovom komandom. Filmskom brzinom smjenjuju se ushićenost krajolikom i strah pred prirodom koja svoju silu otvoreno demonstrira. Zahvaljujući velikom iskustvu skipera pod čijom komandom veslači, barem prividno, krote rijeku, taj strah se uvijek povuče pred raskošnom ljepotom koja sa svih strana nadolazi.

Četiri sata, koliko traje rafting, prođu kao treptaj oka. Uz mnogo vriske, cike i smijeha. Svima se čini, kad prije.

U 16:00 sati slijedi povratak u Lohovo. U 17:00 sati servira se bogati ručak tokom kojeg će iscrpljeni ali sretni rafteri iskusitu čuvenu krajišku gostoljubivost i velikodušnost. Obilje miješanog mesa, pekarskog krompira i salate brzo vraćaju snagu i opet u pratnji članova Green River Una Raftinga kreće se u obilazak Bihaća.

I taman kad se pomisli da se nema više šta vidjeti i doživjeti, u 21:00 sat slijedi večera u Lohovu. Ćevapi, lepinja i kajmak. Opušteni i siti, lako je i zapjevati. Sjedeljka se produži do sat iza ponoći i da nije sjajnih vodiča Green River Una Raftinga koji vode računa apsolutno o svemu, još bi se moglo i zakasniti na voz.

Zajedno sa njima i njihovim autobusima slijedi dolazak na Željezničku stanicu Bihać. Voz za Sarajevo kreće u 02:03 sati.  Umorni i sneni, opijeni atmosferom i ljepotom, sa mnoštvom slika pred očima, putnici će lako utonuti u san. A kad se u 10:28 iskrcaju u Sarajevu neće biti sigurni da li su zaista bili na raftingu na Uni ili su samo sanjali...

 

Cijena izleta: za imaoce režijskih karti ŽFBiH kompletan izlet sa raftingom i ulaznicom u Nacionalni park „Una“ 95KM+12KM= 107 KM po osobi.

Izlet bez raftinga i bez karte za Nacionalni park „Una“ je 50 KM po osobi.

Za zainteresirane koji ne posjeduju režijske karte ŽFBiH važi ista cijena, uz doplatu povratne karte Sarajevo-Bihać-Sarajevo po cijeni od 57,10 KM. Rezervacija sjedišta je obavezna i iznosi 1,00 KM u jednom smjeru. 

Učenici, studenti, novinari, penzioneri i grupe od 6 i više osoba ostvaruju pravo popusta od 30%. Djeca od 4 do 12 godina  ostvaruju pravo pospusta od 50 %.

Kontakt osoba za Željeznice FBiH: Aldijana Šahinović  033 47 75 97

Kontakt za Green River Una Rafting: E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript  mobitel: +385911811819 www.unarafting.com 

 

Služba za odnose s javnošću ŽFBiH 


 

09.07.2018. 

Od petka 13.07. 2018. godine BH Voz se  zaustavlja i u Jablanici

Zbog velikog interesovanja stanovništva Jablanice, moderni  BH Voz koji u redovnim terminima saobraća na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo od petka 13.07.2018. godine redovno će se zaustavljati i u stajalištu Jablanica Grad.

Zajedničkim angažmanom Željeznica FBiH i Opštine Jablanica obezbjeđeni su uslovi za zaustavljanje BH voza u ovom stajališnom mjestu. Željeznice FBiH su izgradile posebnu platformu koja omogućava putnicima nesmetan izlazak i ulazak u BH Voz, a Opština Jablanica je uredila put kojim se prilazi do ovog stajališnog mjesta.

BH Voz koji iz Sarajeva polazi u 07.07h, u Jablanici će se zaustavljati u 08:26h, a u Čapljinu će stizati u 09:29 h. BH Voz koji iz Sarajeva polazi u 16:50h, u Jablanici će se zaustavljati u 18:11h, a u Čapljinu će stizati u 19:14h. BH Voz koji iz Čapljine polazi u 06:16h, u Jablanici će se zaustavljati u 07:15h, a u Sarajevo će stizati u 08:41h. BH Voz koji iz Čapljine polazi u 19:25h, u Jablanici će se zaustavljati u 20:24h, a u Sarajevo će stizati u 21:44h.

Vozna karta u jednom pravcu na relacija Sarajevo- Jablanica košta 9,40 KM, a povratna karta 15,40 KM. Karta na relaciji Jablanica-Čapljina košta 8,60 KM u jednom pravcu, a povratna karta 14,10 KM.

Putnicima koji jutarnjim vozom stižu u Čapljinu i žele nastaviti svoje putovanje prema jugu, Željeznice FBiH su za period od 15.06.do 31.08.2018. godine obezbjedile vezu na autobusku liniju za Neum, Makarsku i Split autobusima Autoherc d.o.o. Grude.

Sa autobuske stanice Čapljina autobus za Neum polazi u 10:05h, a u Neum stiže u 11:20h. Iz Neuma za Čapljinu autobus polazi u 18:00h, a u Čapljinu stiže u 19:15h. Prihvat i iskrcaj putnika u Neumu odvija se na stajalištu „Magistrala“ na ulazu u Neum, sa magistralnog puta  Opuzen-Neum. Cijena autobuske karte za Neum iznosi 6 KM u jednom smjeru, a povratna karta 10 KM. Sa autobuske stanice Čapljina autobus za Makarsku i Split polazi u 10:10h. Putnici mogu silaziti na stajalištima Gradac, Zaostrog, Podace, Tučepi. Cijena autobuske karte za Makarsku je 15 KM, a za Split 20 KM. Povratak autobusima iz Splita i Makarske nije obezbjeđen.  

Pored  povlastice za povratna putovanja ŽFBiH, u skladu sa svojom komercijalnom politikom, nude putnicima i čitav niz drugih komercijalnih povlastica za određene kategorije putnika. Povlastica od 30 % odobrava se kod putovanja u grupi od najmanje 6 odraslih putnika. Istu povlasticu uživaju i studenti, penzioneri, lica starija od 60 godina života, novinari i ratni vojni invalidi. Djeca starosne dobi od 4 – 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci, kao i grupe veće od 30 putnika  imaju povlasticu 50 % od redovne vozne cijene. Kod korištenja povlastice  putnici moraju imati propisan osnov za povlasticu.

Djeca do 4 godine starosti ostvaruju pravo na besplatnu vožnju.

Uvođenjem redovnog zaustavljanja BH voza u stajalištu Jablanica Grad, Željeznice FBiH još jednom pokazuju da osluškuju puls javnosti i da su im interesi putnika na prvom mjestu. Stanovništvo Jablanice, naročito učenici, studenti, turistički radnici i drugi zainteresirani subjekti uživat će u komforu i udobnosti koju nudi savremeni BH Voz, kvalitetnim vezama sa glavnim gradom države i konekcijama prema jugu uz veoma pristupačne cijene usluga. 

 Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 

 

02.07.2018.

Krenuo BH Voz za Bihać

Nakon završetka projekta sanacije kontaktne mreže na dionici Unske pruge Blatna – Bihać u dužini od 47 km, promotivni BH Voz za Bihać svečano je krenuo sa Željezničke stanice Sarajevo 02. jula 2018. godine.

Realizacijom ovog projekta, Željeznice FBiH su ispunile svoj cilj da povežu sve veće bh. gradove u jedinstvenu željezničku putničku mrežu, što će omogućiti i nove razvojne projekte koji će biti u funkciji građana i bh. privrede.

Naslovna za Bihać BH voz

Fotogalerija >>  

Uz sanaciju kontaktne mreže, Željeznice FBiH su radile i na uređenju stanica Bihać, Cazin Srbljani, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za prihvat naših budućih putnika.

Prema planiranom Redu vožnje za 2017/2018. godinu, BH voz će kretati iz Sarajeva u 16:00 h, a u Bihać će stizati u 00:22 h.  Iz Bihaća voz će kretati u 02:03 h, a u Sarajevo će stizati u 10:28 h.

Željeznice Federacije BiH nastojat će svojim putnicima pružiti što povoljniju cijenu putovanja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo, te će karta u jednom smjeru koštati 35,70 KM, a povratna karta 57,10 KM sa popustima koje putnici ostvaruju po odgovarajućim osnovama. Rezervacija sjedišta je obavezna i iznosi 1,00 KM u jednom smjeru.

Pored  povlastice za povratna putovanja ŽFBiH, u skladu sa svojom komercijalnom politikom, nude putnicima i čitav niz drugih komercijalnih povlastica za određene kategorije putnika. Povlastica od 30 % odobrava se kod putovanja u grupi od najmanje 6 odraslih putnika. Istu povlasticu uživaju i studenti, penzioneri, lica starija od 60 godina života, novinari i ratni vojni invalidi. Djeca starosne dobi od 4 – 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci imaju povlasticu 50 % od redovne vozne cijene. Kod korištenja povlastice  putnici moraju imati propisan osnov za povlasticu.

Djeca do 4 godine starosti ostvaruju pravo na besplatnu vožnju.

Vozovi sa Talgo garniturama koji će saobraćati na relaciji Sarajevo – Bihać- Sarajevo  imaju u svom sastavu i kola za spavanje, ukupno 5 kabina sa dva posteljna mjesta u svakoj kabini. Vozna karta sa dodatkom za korištenje posteljnog mjesta u kolima za spavanje za jedan pravac na relaciji Sarajevo-Bihać, odnosno Bihać-Sarajevo iznosi 60,70 KM.

Željeznice FBiH osluškuju puls javnosti i nastoje svojim putnicima pružiti što kvalitetniju uslugu, uz zagarantovan komfor, sigurnost i pouzdanost. 

  

Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 

 

08.06.2018

Od 15. juna BH vozom prema moru

Željeznice FBiH obavještavaju javnost da će u sezoni od 15.06. do 31.08. 2018. godine doći do promjene Reda vožnje brzog putničkog voza na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, koji će u u tom periodu u stanici Čapljina ostvarivati vezu na autobusku liniju za Neum, Makarsku i Split autobusima Autoherc d.o.o. Grude.

Sezonski voz iz Sarajeva će polaziti svakog jutra u 07:07 sati, a u Čapljinu će stizati u 09:29 sati. Iz Čapljine voz će polaziti svaki dan u 19:25 sati, a u Sarajevo će stizati u 21:44 sati. Voz će se  zaustavljati u Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Žitomislićima, a po završetku radova i u stanici Jablanica.

Talgo na moru 

Sa autobuske stanice Čapljina autobus za Neum će polaziti u 10:05 sati, a u Neum će stizati u 11:20 sati. Iz Neuma za Čapljinu autobus će polaziti u 18:00 sati, a u Čapljinu stizati u 19:15 sati. Prihvat i iskrcaj putnika u Neumu biće na stajalištu „Magistrala“ na ulazu u Neum, sa magistralnog puta Opuzen-Neum. Ukupna cijena vozne karte (voz + autobus) Sarajevo-Neum u jednom pravcu iznosi 20,30 KM, a cijena povratne karte iznosi 33,30 KM.

Sa autobuske stanice Čapljina autobus za Makarsku i Split će polaziti u 10:10 sati. Putnici mogu silaziti na stajalištima Gradac, Zaostrog, Podace, Tučepi. Ukupna cijena vozne karte za Makarsku je 29,30 KM, a za Split 34,30 KM. Povratak autobusima iz pravca Splita i Makarske nije obezbijeđen.

Zagarantovanom udobnošću i sigurnošću brzog BH Voza, Željeznice Federacije BiH i na ovaj način poslovno, turistički i saobraćajno povezuju Sarajevo i središnji dio BiH sa Hercegovinom i morskom obalom.  Putnici svoje karte mogu rezervisati na svim prodajnim mjestima Željeznica Federacije BiH.

 

 Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 

18.05.2018.

Od ponedjeljka BH voz staje i u Žitomislićima 

Zbog velikog interesovanja putnika BH voz koji u redovnim terminima saobraća na relaciji Sarajevo-Čapljina- Sarajevo od ponedjeljka 21.05.2018. godine zaustavljat će se i u stanici Žitomislići.

Da bi putnicima omogućili što jednostavniji ulazak i izlazak iz voza, Željeznice FBiH  postavile su  u ovom staničnom mjestu odgovarajuću platformu koja će olakšati putnicima pristup vozu.

Uvođenjem zaustavljanja BH voza sa savremenim „Talgo“ garniturama u mjestu Žitomislići, Željeznice FBiH još jednom pokazuju da osluškuju puls javnost i da su im interesi putnika na prvom mjestu. 

 Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


07.03.2018.

 

Završni obračun potvrdio da su Željeznice FBiH ostvarile u prošloj godini najbolje rezultate u posljednjih 25 godina 

Nakon završnog obračuna i Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju usvojenog od strane Nadzornog odbora ŽFBiH evidentno je da su Željeznice FBiH ostvarile u prošloj 2017. godini najbolje rezultate u posljednjh 25 godina. Tako su ukupni prihodi u poslovanju kompanije za 2017. godinu iznosili 118.676.586 KM dok su ukupni prihodi u 2016. godini iznosili 110.715.863 KM, što je povećanje od 7,2%. Ukupni rashodi u 2017. godini iznosili su 122.906.757 KM, dok su u 2016. godini iznosili 142.095.610 KM, što je manje za 19.188.853 KM ili 13,5%.

Gubitak u ukupnom poslovanju u 2017. godini je 4.230.171 KM dok je u 2016. godini gubitak iznosio 31.379.747 KM, što je smanjenje gubitka za 27.149.576 KM.

U ukupnim rashodima troškovi amortizacije iznose 24.786.439 KM. Ukoliko se izuzme amortizacija Željeznice bi ostvarile pozitivan rezultat od 20.556.268 KM. Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture obaveza Vlade FBiH je da finansira željezničku infrastrukutru u visini izvršenih radova na istoj. ŽFBiH u 2017. godini izvršile su radove u iznosu od 33.012.357 KM, za isto iz budžeta Federacije BiH za 2017. godinu uplaćeno je 19.240.000 KM. Da je Vlada FBiH izmirila svoje obaveze u cjelosti prema ŽFBiH i to u iznosu od dodatnih 13.775.357 KM, ostvario bi se pozitivan rezultat u ukupnom poslovanju ŽFBiH od 9.545.186 KM.

 Zeljeznice FBiH

Ovo još jednom potvrđuje da je operativna dobit prije izdataka za kamate, porez na dobit i amortizaciju (EBITDA) JP ŽFBiH u 2017. godini 18.966.858 KM dok je u 2016. godini iznosila 6.279.938 KM.

Operativni prihodi kompanije u 2017. godini iznose 113.402.237 KM i veći su za 6.628.055 KM u odnosu na 2016. godinu kada su iznosili 106.774.182 KM.

Operativni rashodi u 2017. godini iznose 94.435.379 KM i manji su za 6.058.868 KM u odnosu na 2016. godinu kada su iznosili 100.494.247 KM.

“Potvrda uspjeha poslovanja kompanije u posljednje tri godine je i prijedlog Vlade FBiH koji je bio upućen Međunarodnom monetarnom fondu da se na osnovu pokazanih rezultata odustane od restruktuiranja kompanije, a koji je usvojen od strane MMF-a. Ovo je još jedan značajan pokazatelj ispravnosti upravljanja kompanijom na putu njenog razvoja i konačnog ozdravljenja na korist cijele BH privrede”, kazao je Enis Džafić generalni direktor Željeznica FBiH.

Željeznice FBiH su utrostručile operativnu dobit u prošloj u odnosu na 2016. godinu. Željeznice FBiH su u 2017. godini ostvarile najbolji rezultat u posljednjih 25 godina svog poslovanja.

Džafić pojašnjava da su ključni faktori za povećanje prihoda kompanije bili povećanje prihoda iz teretnog saobraćaja, putničkog saobraćaja, održavanja lokomotiva i vagona za druge korisnike, te pružanje usluga na pruzi. “U 2017. godini prevezli smo 8.873.000 tona robe, što je za 10.000 tona više u odnosu na 2016. godinu, čime je nastavljen trend povećanja sa stabilnih 20% iznad prosjeka EU po kilometru pruge”, kazao je Džafić.

U putničkom saobraćaju Željeznice FBiH su prevezle 355.000 hiljada putnika, što je za 97.000 putnika više u odnosu na 2016. godinu (258.000). Odluka da se BH Voz sa Talgo garinuturama u cjelosti stavi u pogon na novim linijama Sarajevo - Čapljina i Sarajevo - Banja Luka, najviše je uticala na ovo značajno povećanje broja putnika. Osim toga ostvareni su prihodi pružanjem nove vrste usluga našim partnerima. Prvi put su mehaničari ŽFBiH u svojim radionicama uradili opravku lokomotive za kompaniju Arcelor Mittal, a vrijednost ugovora koji je realizovan iznosila je 516.000 KM.

 BH voz

U strukturi operativnih troškova najveće smanjenje realizirano je smanjenjem broja uposlenika, i to za 4.000.000 KM. Broj zaposlenih u 2017. godini manji je za 115 radnika. Samo u  protekle tri godine broj uposlenika je smanjen za 431, dok je istovremeno povećan obim poslova, što ukazuje na povećanje produktivnosti rada.

Prije ljeta očekuje se završetak radova na elektrifikaciji Unske pruge, čime će FBiH po prvi put nakon 25 godina biti u stanju uspostaviti redovan putnički saobraćaj elektrovučom i potpuno uvođenje BH Voza na relaciji Bihać – Sarajevo. Ovim projektom, ŽFBiH će u cjelosti ispuniti obećanje da će povezati putničkim saobraćajem sve regionalne centre u Bosni i Hercegovini.

Isto tako, redovno izmirujući obaveze prema Poreskoj Upravi FBiH, ŽFBiH ne samo da su zaustavile rast glavnog duga prema javnim fondovima u 2017. godini, već su smanjile glavni dug prema javnim fondovima za oko 5,5 miliona KM što također nije bio slučaj u zadnjih 25 godina.

“Ukoliko se uzme u obzir kontinuitet pozitivnog poslovanja koje se ogleda u uzastopnom trogodišnjem trendu rasta operativne dobiti, poslovanje Željeznica FBiH je u potpunosti stabilizirano, i mi se nadamo da ćemo u godini koja je pred nama nastaviti dalji rast prihoda i razvoj kompanije na korist privrede i građana Bosne i Hercegovine”, izjavio je Enis Džafić generalni direktor JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine.

 Služba za odnose s javnošću ŽFBiH 


 

12.02.2018.

Najbolji rezultat u posljednjih 25 godina: Operativna dobit Željeznica FBiH u 2017. godini rekordnih 18.966.858 KM

Operativna dobit prije izdataka za kamate, porez na dobit i amortizaciju (EBITDA) JP ŽFBiH u 2017. godini iznosi 18.966.858 KM dok je u 2016. godini iznosila 6.279.938 KM. Operativni prihodi kompanije u 2017. godini iznose 113.402.237 KM i veći su za 6.628.055 KM u odnosu na 2016. godinu kada su iznosili 106.774.182 KM.

Operativni rashodi u 2017. godini iznose 94.435.379 KM i manji su za 6.058.868 KM u odnosu na 2016. godinu kad su iznosili 100.494.247 KM.

“Utrostručili smo operativnu dobit u prošloj u odnosu na 2016. godinu. Željeznice FBiH su u 2017. godini ostvarile najbolji rezultat u posljednjih 25 godina svog poslovanja. Gotovo u podjednakom omjeru su nam rasli prihodi i smanjeni rashodi. Zahvalio bih se svim uposlenicima Željeznica FBiH na izvanrednim rezultatima koje smo svi zajedno postigli u ispunjavanju naše misije generatora razvoja privrede Bosne i Hercegovine. Također zahvalio bih se svim našim građanima koji  koriste naše usluge, kao i poslovnim partnerima  i institucijama koje su nam ukazale povjerenje”, riječi su Enisa Džafića generalnog direktora JP Željeznice FBiH.

 teretni voz ZFBH

Džafić pojašnjava da su ključni faktori za povećanje prihoda kompanije bili povećanje prihoda iz teretnog saobraćaja, putničkog saobraćaja, održavanja lokomotiva i vagona za druge korisnike, te pružanje usluga na pruzi, iznajmljivanja lokomotiva i vagona.

“U 2017. godini prevezli smo 8.873.000 tona robe, što je za 10.000 tona više u odnosu na 2016. godinu, čime je nastavljen trend povećanja sa stabilnih 20% iznad prosjeka EU po kilometru pruge”, kazao je Džafić.

U putničkom saobraćaju Željeznice FBiH su prevezle 355.000 hiljada putnika, što je za 97.000 putnika više u odnosu na 2016. godinu (258.000). 

“Naša odluka da BH Voz sa Talgo garinuturama stavimo u cjelosti u pogon na novim linijama Sarajevo - Čapljina i Sarajevo - Banja Luka, najviše je uticala na ovo značajno povećanje broja putnika. Osim toga ostvareni su prihodi pružanjem nove vrste usluga našim partnerima. Prvi put su naši inžinjeri i mehaničari u svojim radionicama uradili opravku lokomotive za kompaniju Arcelor Mittal, a vrijednost ugovora koji je realizovan iznosila je 516.000 KM”, navodi Džafić. 

U strukturi operativnih troškova najveće smanjenje realizirano je smanjenjem broja uposlenika i to za 4.000.000 KM. Broj zaposlenih u 2017. godini manji je za 115 radnika. Samo u protekle tri godine broj uposlenika je smanjen za 431, dok je istovremeno povećan obim poslova, što ukazuje na povećanje produktivnosti rada.

“Prije ljeta očekujemo završetak radova na elektrifikaciji Unske pruge, čime ćemo po prvi put nakon 25 godina biti u stanju uspostaviti redovan putnički saobraćaj elektrovučom  i potpuno uvođenje BH Voza na relaciji Bihać – Sarajevo. Ovim projektom, mi ćemo u cjelosti ispuniti naše obećanje da ćemo povezati putničkim saobraćajem sve regionalne centre u Bosni i Hercegovini.

Isto tako, redovno izmirujući obaveze prema Poreskoj Upravi FBiH, ne samo da smo zaustavili rast našeg glavnog duga prema javnim fondovima u 2017.godini, već smo smanjili naš glavni dug prema javnim fondovima za oko 5,5miliona KM što također nije bio slučaj u zadnjih 25 godina. Sve u svemu, uzmemo li u obzir kontinuitet pozitivnog poslovanja koje se ogleda u uzastopnom trogodišnjem trendu rasta operativne dobiti, poslovanje Željeznica FBiH je u potpunosti stabilizirano, i mi se nadamo da ćemo u godini koja je pred nama nastaviti dalji rast prihoda i razvoj kompanije na korist privrede i građana Bosne i Hercegovine”, izjavio je Enis Džafić generalni direktor JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Pregled operativne dobiti JP ŽFBiH u posljednje tri godine

Operativna dobit u 2015.godini: 4. 066.521 KM

Operativna dobit u 2016.godini: 6.279.938 KM

Operativna dobit u 2017.godini: 18.966.858 KM

Služba za odnose s javnošću ŽFBiH 

 

 

16.01.2018.

Željeznice FBiH potpisale ugovor o elektrifikaciji dijela Unske pruge

Željeznice FBiH su dana 16.01.2018. godine potpisale ugovor sa firmom  STEP d.d. Sarajevo, koja je ponudila najbolje uslove na međunarodnom tenderu, za izvođenje radova na elektrifikaciji dijela Unske pruge od Blatne do Bihaća u dužini od 47 kilometara. Vrijednost ugovora je 2.260.983,50 KM bez PDV-a. Rok izvođenja radova je 75 dana. Ovaj projekat podržavaju Vlada FBiH i Željeznice RS-a. 

Strbacki buk 

Nakon završetka radova, ŽFBiH će nakon 27 godina, ponovo uspostaviti željeznički putnički saobraćaj  i to „BH vozom“  na relaciji  Sarajevo – Bihać.

BH voz na stanici Sarajevo 

Realizacijom ovog  projekta,  ŽFBiH ispunjavaju svoj cilj, a to je povezivanje svih većih bh. gradova u jedinstvenu željezničku putničku mrežu, a što će omogućiti i nove razvojne projekte  koji će biti u funkciji građana i bh. privrede.

Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 

29.12.2017.

 Vozovi na relaciji Konjic - Sarajevo - Konjic neće saobraćati za vrijeme novogodišnjih praznika

Željeznice FBiH obavještavaju javnost da će u dane 01.01.2018. godine i 02.01.2018. godine otkazati vozove  koji saobraćaju na relaciji Konjic - Sarajevo – Konjic po Redu vožnje za 2017/2018. godinu.

Vozovi koji iz Sarajeva kreću za Konjic u 15:42 sati, a iz Konjica za Sarajevo u 05:30 sati ponovo će biti uvedeni u saobraćaj u srijedu 03.01.2018. godine. 

Služba za odnose s javnošću ŽFBiH 


 

22.12.2017.

 Učenici OŠ „Hrasno“ posjetili Željezničku stanicu Sarajevo 

 

Učenici drugog razreda Osnovne škole  „Hrasno“ posjetili su 22.12.2017. godine Željezničku stanicu u Sarajevu s ciljem da saznaju više o željezničkom saobraćaju.

Više od 90 znatiželjnih učenika, u pratnji svojih učiteljica, upoznalo se sa prednostima željezničkog saobraćaja, pravilima vožnje vozom,  kao i opasnostima koje prijete uz željezničku prugu.  Većina djece stekla je ovom prilikom svoja prva saznanja o željeznici.

 Ucenici OS Hrasno

Tokom  posjete djeca su naučila da ne smiju hodati prugom i prelaziti je na nedozvoljenim mjestima. Naučila su da se postavljeni znakovi moraju poštovati i da se pruga prelazi samo na željezničko-cestovnom prelazu.

S obzirom na to da mnogi dječaci maštaju da postanu kondukteri, mašinovođe ili otpravnici vozova, željezničko osoblje im je približilo ovo zanimanje.

Na kraju posjete učenici se bili oduševljeni, prepuni dojmova i bogatiji novim iskustvima i saznanjima.

  Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 

21.12.2017.

Željeznice FBiH uvele i jutarnji voz Sarajevo-Banja Luka

Zbog velike zainteresiranosti putnika Željeznice FBiH su sa novim Redom vožnje za 2017/2018. godinu uvele u saobraćaj još jednu liniju BH brzog voza koji spaja Sarajevo i Banju Luku. 

Osim  voza koji je  iz Sarajeva kretao za Banju Luku u poslijepodnevnim satima i za koji vlada veliko interesovanje, Željeznice FBiH su uvele i jutarnji voz za ovu destinaciju i na taj način udovoljile potrebama građana. 

Vozovi iz  Sarajeva za Banju Luku polaze u  06:30 i 16:00 sati, a u Banju Luku stižu u 11:13 i u 20:46 sati. Iz Banje Luke za Sarajevo vozovi polaze u 05:35 i 17:55 sati, a u Sarajevo stižu u 10:28 i 22:40 sati.

Uvođenjem i jutarnjeg voza za Banju Luku, ŽFBiH su još jednom pokazale da osluškuju puls javnosti i da sa svojim savremenim kapacitetima stoje na usluzi svim građanima BiH i šire.

 Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 

 08.12.2017

Na relaciji Sarajevo-Čapljina ponovo uspostavljen redovan željeznički saobraćaj

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju javnost da je od danas, 08.12.2017. godine  ponovo uspostavljen redovan željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo- Čapljina.

Lokomotiva i Talgo garniture dopremljeni su u Centralnu radionicu Rajlovac gdje će se pristupiti procjeni štete i opravci istih. Istražne radnje vezane za vanredni događaj od 03.12.2017. godine još uvijek su u toku.

Nakon okončanja istrage znat će se svi uzroci i okolnosti pod kojima je nastupio vanredni događaj, kao i  visina štete koju su pretrpjele Željeznice FBiH. 

  Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


  

 05.12.2017 

Novi Red vožnje ŽFBiH za 2017/2018. Godinu

Željeznice Federacije BiH obavještavaju javnost da u nedjelju 10.12.2017. godine od 00.01 sat stupa na snagu novi Red vožnje za 2017/2018. godinu.

Vozovi koji će saobraćati stupanjem na snagu Reda vožnje za 2017/2018. godinu:

·         2 para brzih BH vozova na relaciji Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo

 

o   Polazak iz Sarajeva: 06:30; 16:00; Dolazak u Banju Luku: 11:13; 20:46

o   Polazak iz Banje Luke: 05:35; 17:55; Dolazak u Sarajevo: 10:28; 22:40

 

·         3 para putničkih vozova na relaciji Tuzla – Doboj – Tuzla

 

o   Polazak iz Tuzle: 04:52; 10:20; 17:09; Dolazak u Doboj: 06:28; 11:56; 18:41

o   Polazak iz Doboja: 07:28; 15:28; 19:28; Dolazak u Tuzlu: 09:04; 17:04; 21:04

  

·         2 para brzih BH vozova na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo

 

o   Polazak iz Sarajeva: 07:07; 16:50; Dolazak u Čapljinu: 09:29; 19:14

o   Polazak iz Čapljine: 06:16; 16:35*/19:25**; Dolazak u Sarajevo: 08:41; 18:56*/21:44**

( * Saobraća u periodu od 10.12.2017. godine do 14.06.2018. godine, te od 01.09.2018. godine do 08.12.2018. godine; ** Saobraća u periodu od 15. juna do 31. avgusta 2018. godine)

  

·         1 par lokalnih vozova na relaciji Sarajevo – Konjic – Sarajevo

 

o   Polazak iz Sarajeva: 15:42; Dolazak u Konjic: 17:09

o   Polazak iz Konjica: 05:30; Dolazak u Sarajevo: 06:52

 

·         4 para lokalnih vozova na relaciji Sarajevo – Zenica – Sarajevo

 

o   Polazak iz Sarajeva: 04:40; 07:14; 10:56; 19:20; Dolazak u Zenicu: 06:29; 08:59; 12:41; 21:09

o   Polazak iz Zenice: 04:54; 07:21; 11:06; 19:34; Dolazak u Sarajevo: 06:44; 09:13; 12:55; 21:19

 

·         1 par lokalnih vozova na relaciji Sarajevo – Kakanj – Sarajevo

 

o   Polazak iz Sarajeva: 15:25; Dolazak u Kakanj: 16:37

o   Polazak iz Kaknja 17:41; Dolazak u Sarajevo 18:49

 

·         1 par lokalnih vozova Zenica – Podlugovi – Zenica

 

o   Polazak iz Zenice: 15:39; Dolazak u Podlugove: 16:50

o   Polazak iz Podlugova: 17:29; Dolazak u Zenicu: 18:40 

 

·         3 para lokalnih vozova za relaciju Zenica – Maglaj – Zenica

 

o   Polazak iz Zenice: 07:15; 15:31; 19:23; Dolazak u Maglaj: 08:46; 17:02; 20:55

o   Polazak iz Maglaja: 04:50; 09:30; 17:20; Dolazak u Zenicu: 06:21; 11:03; 18:51

  

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine zadržavaju pravo izmjene Reda vožnje za 2017/2018. godinu. O eventualnim izmjenama javnost će biti blagovremeno obaviještena. 

 Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 

04.12.2017

Brzi putnički voz iskočio iz šina kod Čapljine

Brzi putnički BH voz na relaciji Sarajevo-Čapljina iskočio je iz šina prilikom nailaska na odron kamena- stijene na pruzi u mjestu Šurmanci, tri kilometra od Čapljine dana 03.12.2017. godine u 19,05 sati. Tom prilikom voz je gurao stijenu ispred sebe i oštetio kolosijek u dužini od 150-160 m, a lokomotiva na vozu se otkvačila od garniture, iskočila i prevrnula se na bok do korita rijeke Neretve.  Lokomotiva je za sobom povukla prvi vagon od garniture koji je iskočio prema lokalnoj cesti, te još tri vagona.

U momentu vanrednog događaja u vozu je bilo 26 putnika od kojih niko nije povrijeđen. Svi putnici su zbrinuti i prevezeni do svojih  odredišta. U nesreći je povrijeđen  mašinovođa B.Š. koji je upućen u Klinički centar u Mostaru i nalazi se van životne opasnosti. Na mjesto nesreće izašli su pripadnici policije, vatrogasci i Hitna pomoć HNK, a istražne radnje jutros će obaviti  Tužilaštvo HNK. Željeznice FBiH su formirale komisiju za isljeđivanje ovog vanrednog događaja u skladu sa Uputstvom  o postupku za slučaj vanrednog događaja  (Uputstvo 79).

Stručne ekipe Željeznica FBiH sa potrebnom mehanizacijom nalaze se na mjestu nesreće u cilju uspostave odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji koji je za sada u prekidu do daljnjeg. Do konačne normalizacije, željeznički putnički saobraćaj će se odvijati do Mostara, a dalji nastavak putovanja do Čapljine biće organizovan autobusima. Po okončanju istrage, javnost će biti detaljnije upoznata sa uzrocima i posljedicama ove željezničke nesreće u kojoj je pričinjena znatna materijalna šteta.   

   Služba za odnose s javnošću ŽFBiH  


16.10.2017

 

Plenum UIC Radne grupe 502 održan u Sarajevu od 10. do 12. oktobra 2017. godine  

 Željeznice Federacije BiH bile su domaćin i organizator  „Plenuma 2017“ UIC-ove Radne grupe za naročite pošiljke, koji je održan u Sarajevu od 10. do 12. oktobra 2017. godine.

Na plenumu je učestvovalo 45 predstavnika željeznica Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Poljske, Češke, Belgije, Luksemburga, Holandije, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, kao i predstavnci  obje entitetske kompanije.

 UIC plenum 2017

Galerija slika. 

Ispred Željeznica FBiH učesnike su pozdravili i poželjeli uspješan rad Rifat Čabrić, pomoćnik izvršnog direktora za poslove željezničkog operatora i Fikret Nukica, pomoćnik izvršnog direktora za poslove željezničke infrastrukture ŽFBiH.

Eminentni stručnjaci iz većine evropskih željeznica  koji su  zaduženi za planiranje, obradu i prevoz naročitih pošiljaka, raspravljali su o dosadašnjim iskustvima i problemima u radu, profilima kao i o  međunarodnoj potvrdi o sposobnosti trčanja vozila i njenom ovjeravanju od relevantnih institucija. 

Predstavljena je UIC-Extranet radna platforma koja će olakšati komunikaciju između željezničkih preduzeća, razmjenu podataka i obavještenja. 

Na kraju plenuma gosp. Max Blaser iz Švicarskih državnih željeznica je u ime radne grupe pohvalio predstavnike ŽFBiH za dobru pripremu i organizaciju, a posebno se zahvalio Upravi Željeznica FBiH  na gostoprimstvu, podršci i  pomoći na ovom za evropske željeznice veoma važnom plenumu. 


 

29.09.2017. 

Mladi uživali u vožnji BH vozom 

Interes bh. javnosti za prevoz BH vozom povećava se iz dana u dan. Osim za prevoz redovnim linijama prema Čapljini i Banjoj Luci, Željeznicama FBiH gotovo svakodnevno pristižu zahtjevi od javnih ustanova, škola i različitih kompanija za organiziranje posebnog prevoza BH vozom, najčešće prema Mostaru. Tako su u srijedu 27.09.2017. godine učenici Srednje zubotehničke škole iz Sarajeva zajedno sa nastavnicima uživali u vožnji posebnim BH vozom na relaciji Sarajevo- Mostar-Sarajevo. 

Srednja zubotehnička škola

Galerija slika.

Kako se za ovaj jednodnevni izlet prijavilo oko 500 učesnika, Željeznice FBiH su za tu priliku organizirale  duplu kompoziciju BH voza. Svih 18 vagona visokog komfora i vrhunskog ugođajabili su puni i ispunjeni prelijepom atmosferom mladosti.

                                                                                         Služba za odnose s javnošću ŽFBiH 


27.09.2017.

 

Spisak 10 dobitnika besplatnih karata za "BH voz"  

 U dole navedenom tekstu je spisak 10 gledatelja koji su osvojili po dvije besplatne karte za „BH voz“ koje mogu iskoristiti po svom izboru do 01.12. 2017. godine. Dvadeset besplatnih karata su podijeljene povodom obilježavanja  godišnjice  puštanja u saobraćaj „BH voza“, u emisiji  „ Sarajevsko jutro“ - TV SA dana 27.09.2017. godine.

Karte se mogu pruzeti na blagajni Glavne željezničke stanice u Sarajevu do petka, 29.09.2017. godine do 16:00 sati.

 SPISAK dobitnika za po dvije besplatne karte za „BH voz“:

 

1.     Senad  Lalić

2.     Lejla Forča

3.     Amira Rizvanović

4.     Kerim Vukotić

5.     Edina Tiro

6.     Merima Djakovac

7.     Raha Fejzić

8.     Tifa Šibonjić

9.     Vladimir Kubiš

10.   Senad Plaćo

 

Željeznice FBiH čestitaju dobitnicima besplatnog putovanja i zahvaljuju na ogromnom interesu gledatelja da koriste naše usluge.

 

                                                                                                              Služba za odnose sa javnošću ŽFBiH 


26.09.2017.

„BH voz“ za godinu dana prevezao 100.000 putnika

Prije tačno godinu dana, 26.09.2016. godine, Željeznice FBiH su uvele u saobraćaj prvu Talgo garnituru savremenog „BH voza“ na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo. Od tada do danas broj putnika raste iz dana u dan.

Otvaranjem linja prema jugu 08.06.2017. godine,  Željeznice FBiH su „BH vozom“ ponovo povezale Sarajevo i Čapljinu, a 15. 06. 2017. godine na ovoj relaciji uveden je sezonski brzi „BH Voz“ sa ugovorenim autobuskim vezama prema Neumu i Makarskoj. Također, ponovo je uspostavljena linija Sarajevo-Banja Luka, 01.08.2017. godine i Tuzla je prvi put povezana željezničkim saobraćajem sa ova dva grada. 

 BH voz 100000 putnika

Uvođenjem u saobraćaj ovih visokokvalitetnih savremenih vozova, putnički saobraćaj Željeznica FBiH doživio je pravu ekspanziju. Putnici su prepoznali kvalitet, povoljne cijene, vrhunsku udobnost i ljubaznost osoblja Željeznica FBiH.

Prvi pokazatelj da su Željeznice FBiH napravile pravi potez uvođenjem ovih vozova u saobraćaj bio je kad su 01.07.2017. godine, zbog izuzetno velikog broja zainteresiranih putnika i rasprodanih karata, morale uvesti duplu garnituru „BH voza“  prema jugu.  Povodom održavanja Svjetskog prvenstva u skokovima koje se 16.09.2017. godine održavalo u Mostaru, Željeznice FBiH su pored redovne linije u saobraćaj uvele još tri posebne kompozicije „BH voza“ jer se tog dana za Mostar tražila karta više.

Cijeneći potrebe korisnika naših usluga, Željeznice FBiH planiraju u najskorije vrijeme povezati Sarajevo sa Bihaćem. U tom cilju već su poduzete određene aktivnosti, vezane prije svega za elektrifikaciju jednog dijela „Unske pruge“ nakon čega će se steći uslovi da se Sarajevo i Bihać povežu „BH vozom“. To bi značilo ispunjenje jednog od strateških ciljeva ŽFBiH – da željezničkim putničkim saobraćajem uvežemo sve veće bh. gradove.

U proteklih godinu dana, Željeznice FBiH su redovnim i posebnim „BH vozovima“ prevezle oko 100.000 putnika što predstavlja povećanje od 32 %, a za duplo smo povećali prihod od naplate karata u putničkom saobraćaju.

Korisnicima naših usluga zahvaljujemo na povjerenju i uložit ćemo maksimalne napore da kvalitet naših usluga podignemo na još veći nivo, a sve u skladu sa njihovim zahtjevima i potrebama. U cilju što efikasnijeg poslovanja, ŽFBiH će vrlo skoro uvesti prodaju karata putem interneta što će bitno smanjiti gužve na šalterima i omogućiti kvalitetniju uslugu.

Pozivamo sve zainteresovane organizacije, kompanije, škole, kulturne i sportske ustanove i druge institucije da koriste naše usluge, zato što Željeznice FBiH raspolažu najsavremenijim putničkim kapacitetima i imaju mogućnost da sve putnike prevezu na željenu destinaciju u BiH po evropskim standardima.  

 Služba za odnose sa javnošću ŽFBiH


25.09.2017.

Operativna dobit Željeznica FBiH iznosi 3.155.460,00 KM za prvih 6 mjeseci 2017. godine 

Operativna dobit prije izdataka za kamate, porez na dobit i amortizaciju (EBITDA) JP Željeznice Federacije BiH za period I-VI 2017. godine iznosi 3.155.460,00 KM i veća je za 953.184,00 KM u odnosu na isti period 2016. godine.

Operativni prihod kompanije za ovaj izvještajni period iznosi 50.293.964,00 KM  dok su   operativni rashodi 47.138.504,00 KM.

Ukupan prihod za period I-VI 2017. godine iznosi 52.454.505,00 KM i veći je za 403.613,00 KM u odnosu na prvih šest mjeseci  2016. godine. Ukupni rashodi iznose 65.406.140,00 KM i manji su 135.941,00 KM u odnosu na isti period prošle godine dok je gubitak  manji za 539.554,00 KM u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. godine i iznosi 12.951.635,00 KM. Troškovi amortazicije su porasli i iznose 17.050.859,00 KM, u istom periodu prošle godine iznoslili su 14.614.704,00 KM. 

 

- Smanjenje operativnih troškova bio je odlučujući faktor za povećanje operativne dobiti kompanije. Za ovaj izvještajni period, troškovi su smanjeni za 1.724.184,00 KM. Najveći udio u smanjenju troškova bilo je dalje smanjenje broja zaposlenih, tj. 32 uposlenika manje u prvih šest mjeseci 2017. godine. U posljednje dvije i po godine broj zaposlenih smanjen je za 348, dok je istovremeno u istom periodu povećan obim poslova u prevozu tereta, što ukazuje na povećanje produktivnosti rada, izjavio je mr. Enis Džafić, generalni direktor ŽFBiH.

- Prema odredbama Zakona o privrednim društvima kao i drugim zakonskim aktima, JP Željeznice FBiH o rezultatima poslovanja izvještavaju sve nadležne institucije uključujući i  FIA-u (Federalna informatička agencija). Dakle, nismo dužni po zakonu izvještavati Berzu, jer ŽFBiH nisu dioničarsko društvo, navodi Džafić i dodaje:

- Očekujemo dalje povećanje prihoda po osnovu transporta tereta. Željeznice FBiH su generator ekonomskog razvoja BiH, te garant bržeg i kvalitetnijeg razvoja saobraćajnog sistema. Naredni period iskoristit ćemo za izgradnju nove, snažne kompanije, a naši dosadašnji rezulati i ciljevi to i potvrđuju.

- Posebno je važno istaći da smo prvi put od završetka rata smanjili svoj dug za cca 4 miliona KM prema javnim fondovima. Dakle, više ne povećavamo obaveze. U prvih šest mjeseci ove godine, osim redovnih, izmirujemo i retroaktivne obaveze prema javnim fondovima koje su nastale u ranijim  godinama, naglašava Džafić.

Na kraju, rad ŽFBiH je transparentan i u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u FBiH. Tendenciozno i neprofesionalno pisanje i tzv. novinara u  određenom printanom mediju – nećemo komentarisati.   

 

 Služba za odnose sa javnošću ŽFBiH


 

25.09.2017.

Sezonski brzi BH voz Sarajevo – Čapljina- Sarajevo saobraćat će i nakon 30. septembra

Željeznice Federacije BiH obavještavaju javnost da će zbog velikog interesa putnika sezonski brzi BH voz Sarajevo-Čapljina-Sarajevo nastaviti saobraćati i nakon  30. septembra ove godine, kako je ranije bilo najavljeno.

Od 01. oktobra 2017. godine sezonski brzi BH voz i dalje će polaziti iz Sarajeva za Čapljinu u 07:01h, ali će iz Čapljine umjesto u 19.25h polaziti u 16.26h, sa zaustavljanjima u Mostaru u 16:56h, u Konjicu u 17:56h i Hadžićima u 18:38h, a u Sarajevo će stizati u 18:55h.

Osim navedenih izmjena, redovni BH voz na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo nastavit će saobraćati  u dosadašnjim terminima, sa polascima iz Čapljine za Sarajevo u 05:52h i polascima iz Sarajeva za Čapljinu u 16:26h.

Svim putnicima želimo ugodnu vožnju i sretan dolazak na željenu destinaciju.

 

 Služba za odnose sa javnošću ŽFBiH


19.09.2017.

Željeznice FBiH prevoze robu do Švedske

Željeznice FBiH su napravile još jedan značajan  iskorak u svojoj poslovnoj politici. Djelujući u okviru  međunarodne željezničke unije na prezentaciji transportnih mogućnosti, ŽFBiH su pružile podršku privrednim subjektima čija poslovna djelatnost predstavlja posebno izvoz roba i proizvoda iz BiH.

Naime, Željeznice FBiH su organizovale  prevoz gotovih betonskih ploča iz Lukavca za uputnu stanicu Geteborg u Švedskoj, a za potrebe bh. firme Mucic@company. 

 

Prve dvije kompozicije  voza sa po 15 vagona su otpremljene  09. i 13.09. 2017.godine. Danas, 19.09.2017. godine  planirana  je otprema i treće kompozicije čime bi se zadovoljila planska otprema korisnika prvog lota betonskih ploča od cca 2.000 tona.

Dalja realizacija prevoza će se odvijati prema utvrđenoj dinamici, uvažavajući tehničke i organizacione aspekte i primjenjujući pravne propise iz međunarodnog transporta roba.  

Osim ŽFBiH u organizaciju ovog prevoza na transportnoj udaljenosti  od 2.270 kilometara uključeno je 7 nacionalnih željezničkih kompanija i brodska kompanija za prevoz voza trajektom. Švedska željeznička nacionalna kompanija je nova na listi željezničkih kompanija u Evropi koja u organizaciji prevoza ostvaruje poslovnu saradnju sa ŽFBiH. Rijetke su zemlje, odnosno licencirane željezničke kompanije ostale sa kojima ŽFBiH nije ostvarila ugovornu ili izvršnu saradnju iz zajedničkog međunarodnog robnog prometa. 

 Prijevoz betonskih konstrukcija

Ovim  želimo poslati  poruku svim potencijalnim korisnicima da Željeznice FBiH raspolažu potrebnim transportnim i stručnim resursima za realizaciju  zahtjevnih transportnih projekata.

Željeznice FBiH će kao pouzdan partner  svim zainteresovanim domaćim i međunarodnim korisnicima  nastaviti pružati usluge, te kao regionalni lider u transportu roba, intezivirati aktivnosti kako bi se još  aktivnije uključila na evropsko transportno tržište.      

 Služba za odnose sa javnošću ŽFBiH 


18.09.2017. 

Željeznice FBiH prevezle u subotu 1036 putnika prema jugu

Željeznice FBiH prevezle su u subotu 16.09.2017. godine 1036 putnika od Sarajeva prema Mostaru i Čapljini. Zbog velike zainteresiranosti javnosti za Svjetsko prvenstvo u skokovima sa Starog mosta u Mostaru „Red Bull Cliff Diving“ koje se održavalo tog dana, Željeznice FBiH su pored redovne linije koja saobraća na relaciji Sarajevo-Čapljina, za tu priliku uvele u saobraćaj još tri garniture „BH Voza“ koji su prevozili putnike od Sarajeva do Mostara i nazad.

 Naslovnica redbull

fotogaleriji vam donosimo dio atmosfere zabilježene tokom vožnje posebnim „BH Vozovima“ na relaciji Sarajevo-Mostar- Sarajevo.  

 Služba za odnose sa javnošću ŽFBiH 


 15.09.2017

Željeznice FBiH u subotu uvode četiri kompozicije "BH voza" prema jugu

 

Željeznice FBiH su odlučile da zbog velikog interesa putnika, 16. 09. (subota) 2017.godine uvedu i treću kompoziciju „BH voza“ na relaciji Sarajevo-Mostar. Polazak voza iz Sarajeva je u 10:06, a povratak iz Mostara je u 17:46 sati. Nakon što su rasprodane sve karte za dvije posebne vožnje  „BH Voza“ na relaciji Sarajevo-Mostar, a povodom sportske manifestacije „Red Bull Cliff Diving“ - Svjetsko prvenstvo u skokovima sa Starog mosta u Mostaru koje se održava u 16. 09. 2017.g., Željeznice FBiH su za ovu priliku uvele dodatnu putničku kompoziciju „BH voza“.

Podsjećamo da je u redovnom saobraćaju i „BH voz“ na relaciji  Sarajevo-Mostar-Čapljina. Ovaj voz iz Sarajeva polazi u 07:01 sati i stiže u Mostar u 09:02, a u Čapljini je u 09:35sati. Polazak iz Čapljine je u 19:25, iz Mostara za Sarajevo kreće u 20:00 sati.  Dakle, u subotu, prema jugu kreću četiri kompozicije „BH voza“. Željeznice FBiH još jednom potvrđuju da su istinski servis građana BiH.

     

 


08.09.2017 

"BH vozom" na svjetsko prvenstvo u skokovima u Mostaru

Željeznice FBiH će uvesti u saobraćaj poseban „BH voz“ na relaciji Sarajevo–Mostar– Sarajevo dana 16.09.2017. godine povodom organizovanja  Red Bull Cliff Diving – svjetsko prvenstvo u skokovima u Mostaru. Organizator je „Red Bul“.

Polazak voza, bez usputnih zadržavanja, iz Sarajeva je u 09:53, dolazak u Mostar u 11:52 sati. Povratak iz Mostara je u 17:12, a dolazak u Sarajevo u 19:17 sati.

Program Svjetskog prvenstva Red Bull Cliff Diving u Mostaru počinje u 13:00 i završava oko 15:45 sati. Ulaz za gledaoce u Mostaru je besplatan.

 Red bull skokovi Mostar

Putnička blagajna u stanici Sarajevo, ispostavljaće povratne prijevozne karte za ovaj voz. Cijena povratne karte sa rezervacijom za odraslu osobu iznosi 19,40 KM, a za djecu od 4 do 12 godina cijena povratne karte je 13,00 KM. Djeca do navršene 4 godine prevoze se besplatno, ukoliko ne zahtijevaju posebno sjedište.

U cilju popularizacije ovog značajnog sportskog događaja, organizator je ponudio posebne pogodnosti  i dodatne popuste za porodična putovanja, tako da roditelji (ili dvije odrasle osobe)  sa dvoje djece uzrasta od 4 do 12 godina, povratnu kartu mogu kupiti za 42,80 KM.

Broj karata je ograničen, pa molimo zainteresovane putnike da blagovremeno kupe karte.

Željeznice FBiH još jednom potvrđuju svoju opredjeljenost da aktivno učestvuju u promociji sportskih i kulturnih događaja. 

 

Služba za odnose sa javnošću ŽFBiH 


 

 

21.08.2017.

 Saobraćanje BH Voza prema jugu produžava se do kraja sepembra

Zbog velikog interesa putnika za prevoz sezonskim brzim BH Vozom na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, sa autobuskim vezama prema Makarskoj i Neumu, Željeznice Federacije BiH će produžiti saobraćanje ovih vozova do 30.09.2017. godine.                                                                             

 S obzirom na to da će od 01. septembra 2017. godine doći do izmjene režima saobraćaja autobusa Autoherc export-import d.o.o. Grude, sa kojima ŽFBiH imaju sklopljen Ugovor o zajedničkom prevozu putnika na relaciji Čapljina-Neum-Čapljina i Čapljina-Makarska, obavještavamo vas da će zbog ranije pribavljenih dozvola i odobrenih sezonskih linija od 31.08.2017. godine saobraćati sljedeće autobuske linije:

     - autobus Čapljina-Makarska, sa polaskom u 10 sati i 15 minuta iz stanice Čapljina, saobraćat će do 15.09.2017. godine; 

     - autobus na relaciji Čapljina-Neum-Čapljina saobraćat će u dane: ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i petak, sa polaskom iz stanice Čapljina u 10 sati i 15 minuta i povratkom iz Neuma u 16 sati.

Putnicima želimo sretan put i ugodno putovanje BH Vozom koji pruža vrhunski komfor.

 

                                                                                     Služba za odnose s javnošću ŽFBiH   


 

25.07.2017. 

Željeznice FBiH povezuju BH Vozom Sarajevo, Tuzlu i Banja Luku 

Željeznice Federacije BiH od 01. augusta BH Vozom će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku. Ovo je saopćila Uprava Željeznica FBiH nakon uspješno okončanih neophodnih priprema i postignutog sporazuma sa Željeznicama RS.

 „Ovo je prvi put da Tuzla bude povezana željezničkim putničkim saobraćajem sa Banjom Lukom. Mi na ovaj način, modernim „Talgo garniturama“ povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo BH Voz stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu. Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać sa glavnim gradom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog saobraćaja u državi“, izjavio je Enis Džafić generalni direktor Željeznica FBiH.

 Ovim se u saobraćaj uvodi BH Voz na relaciji Sarajevo-Doboj-Banja Luka, kao i lokalni putnički vozovi na relaciji Doboj-Tuzla-Doboj, koji će ostvarivati veze sa Sarajevom i Banjom Lukom.

 Džafić dodaje da Željeznice FBiH jačaju iz dana u dan i da su u posljednjih godinu dana značajno unaprijedile usluge putničkog saobraćaja u zemlji.

 „Bez obzira na prepreke, Željeznice FBiH ostaju kičma razvoja Bosne i Hercegovine u transportno-komunikacijskom smislu. I na ovaj način, povezivanjem velikih gradova u državi, ŽFBiH na najbolji način ostvaruju svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na cijeloj teritoriji države“, zaključio je Džafić.

 Uz povoljne cijene i vrhunski komfor BH Voza, Željeznice FBiH omogućavaju učenicima, studentima, penzionerima, novinarima i grupama povlastice uz koje će im putovanje biti još povoljnije.

 Redovna cijena karte na relaciji Sarajevo-Banja Luka je 25,80 KM (povratna 41,70 KM), na relaciji Sarajevo-Tuzla je 21,40 KM (povratna 34,60 KM), a na relaciji Tuzla- Banja Luka 20,00 KM (povratna 32,40 KM).

 Više informacija o vremenima dolazaka i polazaka putnici mogu saznati u rubrici Izvod iz reda vožnje.

                                                

                                                                                              Služba za odnose s javnošću ŽFBiH       


 

17.07.2017. 

Zaustavljanje BH Vozova u Hadžićima 

Zbog velike zainteresiranosti putnika za vožnju BH Vozom na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo i dalje autobusima prema Neumu i Makarskoj, Željeznice FBiH obezbijedile su tehničke uslove za nesmetan prijem i otpremu putnika ovim vozovima na Željezničkoj stanici Hadžići.

Obavještavamo stanovništvo Općine Hadžići  da mogu koristiti usluge prevoza BH Vozovima prema jugu od 18.07.2017. godine. BH Vozovi  zaustavljat će se  na Željezničkoj stanici u Hadžićima u 07:18 sati i 16:43 sati iz pravca Sarajeva za Mostar i Čapljinu, te u 08:15 sati i 21:42 sata iz pravca Čapljine za Sarajevo.

                                                                                                                                                Služba za odnose s javnošću ŽFBiH  


 

06.07.2017.   

 

„Voz mladih iz Turske za Bosnu“  stigao na Željezničku stanicu Sarajevo

 „Voz mladih iz Turske za Bosnu“ koji je  01. jula  krenuo iz Istanbula, stigao je 06. jula  na Željezničku stanicu Sarajevo sa 100 mladih putnika, a istim vozom će u jednom od narednih dana otputovati i za Mostar.  

Učenici srednjih škola i studenti iz svih dijelova Turske doputovali su preko Sofije, Skoplja i Beograda u Sarajevo, da bi se pridružili ovogodišnjem Maršu mira koji počinje u subotu 08. jula, a trajat će do 11. jula, kad se obilježava 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

U bijelim majicama na kojima piše „Ne zaboravite Srebrenicu 1995-2017“ izašli su na perone Željezničke stanice Sarajevo gdje ih je dočekala predsjednica „Udruženja žena žrtava rata“ Bakira Hasečić. Držeći transparente „Istanbul-Srebrenica“ i zastave BiH i Turske, sjeli su na peron obrazujući polukrug i uz pratnju gitare vrlo emotivno otpjevali pjesmu „Srebrenica“ turskog pjevača Haluka Leventa.

-Došli smo iz svih dijelova Turske da se pridružimo obilježavanju godišnjice genocida nad muslimanima u Srebrenici. Ne bojimo se ni pješačenja ni vrućina. To je najmanje što možemo uraditi da se ovaj zločin genocida zapamti i da se više nikada i nikome ne ponovi- rekla je studentica Ruveyala Alber.

Osim učestvovanja u Maršu mira, tokom boravka u BiH mladi iz Turske obilazit će kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva i Travnika. Nakon Sarajeva „Voz mladih iz Turske za Bosnu“  krenut će u Mostar gdje će posjetiti kulturno-historijske znamenitosti iz Otomanskog perioda.

                                                                                                        

 

                                                                                   Služba za odnose s javnošću ŽFBiH    


 04.07.2017.   

 

Od 05. jula iz Zenice BH Vozom prema moru i nazad

Zbog velikog interesovanja putnika iz Zenice da BH vozom putuju prema jugu i nazad, Željeznice FBiH od 05. jula 2017. godine uvode u saobraćaj još jedan putnički voz koji će im omogućiti povratno putovanje na relaciji Zenica – Neum-  Zenica  po cijeni od 40,10 KM i putovanje u jednom smjeru na relaciji Zenica-Makarska po cijeni od 33,60 KM. Vozne i autobuske karte putnici mogu kupiti na svim blagajnama željezničkih stanica FBiH, od stanice Zenica do stanice Čapljina.

 Putnički voz Zenica - Sarajevo polazi  u 04:54 sati sa dolaskom u Sarajevo u 06:39 sati. Putnici iz ovog voza moći će ostvariti vezu na voz koji saobraća na relaciji Sarajevo – Čapljina sa polaskom iz Sarajeva u 07:01 sati i dolaskom u Čapljinu u 09:35 sati.

 Putničkim vozom na relaciji Čapljina – Sarajevo sa polaskom iz Čapljine u 19:25 sati i dolaskom u Sarajevo u 21:59 sati, putnici će moći ostvariti i vezu na voz Sarajevo – Zenica i to sa polaskom iz Sarajeva u 22:24 sati i dolaskom u Zenicu u 00:09 sati.

 Podsjećamo da BH Voz na relaciji Sarajevo – Čapljina ostvaruje ugovorenu  vezu na autobusku liniju autobusima Autoherc d.o.o Grude za pravac Neum i Makarsku. Vrijeme polaska iz Čapljine je u 10:15 sati, a vrijeme dolaska u Neum je u 11:20 sati, dok je vrijeme polaska iz Neuma u 18:00 sati, a vrijeme dolaska u Čapljinu je u 19:05 sati. Uprkos velikim nastojanjima, Željeznice FBiH u ovoj sezoni nisu uspjele dogovoriti povratnu autobusku vezu na relaciji Makarska – Čapljina.

  

  

                                                                                       

                                                                                                                   Služba za odnose s javnošću ŽFBiH

 


  02.07.2017.  

 

Uvođenjem linije teretnog saobraćaja prema Našicama Željeznice FBiH deblokirale
Bosansku Krajinu u željezničkom saobraćaju

Bihać, 2. juli 2017. - U sklopu aktivnosti čiji je cilj povećanje udjela željezničkog prometa na tržištu transportnih usluga, Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su sa partnerskim željezničkim operatorom na prugama u Hrvatskoj - PPD Transport  d.o.o. Zagreb dogovorile prevoz cca 20.000 tona sirovog gipsa do kraja tekuće godine. Ovaj prevoz će se realizirati za potrebe cementare Našicecement d.o.o. iz Našica čiji su dugogodišnji dobavljač  Rudnici  gipsa iz Donjeg Vakufa.

Ovim je praktično deblokirana Bosanska Krajina u smislu teretnog željezničkog saobraćaja, a uspostavljanjem turističkog voza “Unskom prugom” 7. jula, te završetkom elektrifikacije ove pruge, bit će otklonjena i blokada putničkog željezničkog saobraćaja prema Bihaću. 

Planirana otprema prve kompozicije voza od 18 vagona i oko 1.000 neto tona iz željezničke stanice Kulen Vakuf  je  01. jula. Dalje otpreme ukupno ugovorene količine će se realizovati prema planiranoj dinamici korisnika.

Ovaj ugovoreni prevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko- Sanskog kantona. ŽFBiH je sa partnerima učinila maksimalne  napore  kako bi kod ovog prevoza postigla tržišno prihvatljive uslove  za  korisnika. Našicecement ima asortiman i drugih roba koje su izvozno i uvozno orjentisane prema tržištu BiH. Također, i Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa imaju svoje planske aktivnosti usmjerene na plasman gipsa i za druge destinacije u regionu.

“I ovim primjerom mi smo pokazali da smo kičma razvoja ove zemlje. Naš cilj je deblokada Bosanske Krajine u transportnom i putničkom željezničkom saobraćaju. Na taj način Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine će na najbolji način ostvariti svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na teritoriji cijele države”, izjavio je Enis Džafić generalni direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

 

                                                                                                                Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 01.07.2017.

 Nepune tri sedmice nakon puštanja u promet BH Voza sa Talgo garniturama na liniji Sarajevo – Čapljina, 01. jula  je prema jugu krenula dupla kompozicija vagona.

“Redovna kompozicija od 9 vagona bila je u cjelosti rasprodana tokom jučerašnjeg dana, tako da smo bili primorani povećati kapacitete sa još jednom garniturom.  Razlog za to su podignuta razina kvaliteta usluge, atraktivne cijene i povećan interes u okviru turističke sezone. Povezali smo Sarajevo sa Jadranom, a uvođenjem dodatnih putničkih linija Sarajevo - Zenica koje su usklađene sa postojećim prema jugu, omogućit ćemo i putnicima iz ovog grada da ugodno, kvalitetno i jeftino putuju prema Mostaru i dalje prema moru. Očekujemo još veći interes građana ali i stranih turista, tim više jer ćemo uskoro otvoriti saobraćaj prema Banjoj Luci i drugim gradovima na sjeveru države, ali i zbog toga jer smo spremili čitav niz pogodnosti za putnike BH Voza”, izjavio je Enis Džafić generalni direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

U posljednjih 15 dana na ovoj relaciji prevezeno je 5.260 putnika, čime je ostvaren dnevni prosjek od 350 putnika. 

U skladu sa svojom važećom tarifskom politikom ŽFBiH odobravaju komercijalne povlastice na redovne vozne cijene za određene kategorije putnika uz odgovarajući dokument i to:

-          za povratna putovanja povlasticu od 20 %;

-          za putovanja studenata, novinara, penzionera i lica starijih od 60 godina povlasticu od 30 %;

-          za putovanja djece starosti od 4 do 12 godina povlasticu od 50%. Djeca starosti do 4 godine prevoze se besplatno.

Također, ŽFBiH odobravaju i povlasticu za kolektivna putovanja i to za grupe od 6 do 30 putnika 30 %, a za grupe preko 30 odraslih putnika povlasticu od 50%.

Putnički voz Zenica - Sarajevo polazi  u 04:54 sati sa dolaskom u Sarajevo u 06:39 sati. Putnici iz ovog voza moći će ostvariti vezu na voz koji saobraća na relaciji Sarajevo – Čapljina sa polaskom iz Sarajeva u 07:01 sati i dolaskom u Čapljinu u 09:35 sati.

Putničkim vozom na relaciji Čapljina – Sarajevo sa polaskom iz Čapljine u 19:25 sati i dolaskom u Sarajevo u 21:59 sati, putnici će moći ostvariti i vezu na voz Sarajevo – Zenica i to sa polaskom iz Sarajeva u 22:24 sati i dolaskom u Zenicu u 00:09 sati od 05.07.2017. godine.

Podsjećamo da BH Voz na relaciji Sarajevo – Čapljina ostvaruje vezu na autobusku liniju autobusima Autoherc d.o.o Grude za pravac Neum i Makarsku. Vrijeme polaska iz Čapljine je u 10:15 sati, a vrijeme dolaska u Neum je u 11:20 sati, dok je vrijeme polaska iz Neuma u 18:00 sati, a vrijeme dolaska u Čapljinu je u 19:05 sati. 

 

VIŠE SLIKA 


 09.06.2017. 

Saopštenje za javnost     

Dana 15.06.2017. godine  uvodi se u saobraćaj sezonski brzi putnički voz broj 1722/1723 na relaciji Sarajevo- Čapljina- Sarajevo, koji u stanici Čapljina ostvaruje vezu na autobusku linijiu autobusima Autoherc d.o.o  Grude,  za  pravac Neum i Makarsku sa sljedećim vremenima polaska/dolaska i usputnim stajanjima:

         Relacija            Vrijeme polaska iz Čapljine   Vrijeme dolaska U Neum   
 Čapljina - Neum      10 sati i 15 minuta 11 sati i 20 minuta


Povratak iz Neuma je planiran u 18:00 , a dolazak u Čapljinu 19:00.

Prihvat i iskrcaj putnika u Neumu će biti na stajalištu „Magistrala“ u ulazu u Neum sa magistralnog puta Opuzen – Neum.

Cijena vozne karte autobusom na relaciji Čapljina -Neum iznosi............. ....6,00 KM

Ukupna cijena vozne karte (voz+ autobus) Sarajevo- Neum iznosi.............20,30 KM

Cijena povratne karte autobusom na relaciji Čapljina-Neum iznosi............10,00 KM

Ukupna cijena povratne vozne karte (voz+autobus) Sarajevo- Neum..........33,30 KM

 

         Relacija            Vrijeme polaska iz Čapljine   Vrijeme dolaska U Makarsku   
 Čapljina - Makarska      10 sati i 15 minuta 12 sati i 05 minuta

 Izlaz putnika koji putuju u pravcu Makarske je predviđen u sljedećim mjestima: Gradac, Zaostrog, Podaci,Tučepi i Makarska. 

Cijena vozne karte autobusom na relaciji Čapljina- Makarska iznosi............15,00 KM

Ukupna cijena vozne karte (voz+autobus) na relaciji Sarajevo- Makarska....29,30 KM

Povratak autobusima iz pravca Makarske nije obezbijeđen.

 

NAPOMENE:

- vozne karte (voz + autobus) u jednom smjeru do Makarske, kao i povratne vozne karte (voz + autobus  Sarajevo-Neum-Sarajevo) se takođe mogu kupiti na putničkim blagajnama ŽFBH, pored redovnih i povratnih voznih karti (voz) do Konjica, Mostara i Čapljine. 

- vozne karte se ne mogu kupiti u vozu nego isključivo na putničkim blagajnama, putnici trebaju ovo uzeti u obzir prilikom dolaska na stanice.

- u cijenu vožnje vozom je uračunata i rezervacija od 1 KM u jednom smjeru odnosno 2KM za povratno putovanje.

- autobusi za prihvat putnika iz voza br. 1723 (sezonski voz Sarajevo-Čapljina) prema Neumu i Makarskoj, svaki dan će biti postavljeni na 1 i 2 peronu autobuskog kolodvora Čapljina.

 

POVLASTICE: 

- VOZ >>

- AUTOBUS (50% za djecu od 4 -12 godina).


06.06.2017.             

BH vozom ponovo prema jugu

  

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju javnost da će od četvrtka, 08. juna 2017. godine, ponovo u redovan putnički saobraćaj biti uvedeni brzi putnički voz  Sarajevo- Čapljina-Sarajevo sa polaskom u 16:26 sati iz Sarajeva za Čapljinu i lokalni putnički voz Sarajevo-Konjic-Sarajevo sa polaskom u 15:49 sati iz Sarajeva za Konjic. 

Redovni brzi voz iz Čapljine će polaziti svakog jutra u 05:52 sati, a u Sarajevo će stizati u 08:32 sati. Iz Sarajeva prema Čapljini, polazak voza je u 16:26 sati, a u Čapljinu će stizati u 19 sati. 

U narednim danima, lokalni voz iz Konjica će polaziti svakog jutra  u 05:19 sati, a u Sarajevo će stizati u 06:42 sati, dok je iz Sarajeva prema Konjicu  polazak voza u 15:49 sati, a u Konjic će stizati u 17:12 sati. 

Sezonski voz na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo,  sa vezom prema Neumu i Makarskoj, saobraćat će od 15. juna do 31. avgusta 2017. godine. Sezonski voz iz Sarajeva će polaziti svakog jutra u 07:01 sati, a u Čapljinu će stizati u 09:35 sati. Iz Čapljine  voz će polaziti svaki dan u 19:25 sati, a u Sarajevo će stizati u 21:59 sati.

BH voz 

 

Sve putnike Željeznica FBiH na željezničkoj stanici Čapljina čekat će autobusi kojima se mogu prevesti dalje do Neuma i Makarske. Napominjemo da je autobuska povratna veza svakodnevna do Neuma, dok je autobuska linija prema Makarskoj obezbijeđena samo u odlasku iz Čapljine.

Oba voza koja povezuju Sarajevo i Čapljinu, sa zaustavljanjima u Konjicu i Mostaru,  pružat će putnicima vrhunski komfor  koji nude Talgo garniture. Rezervacija i karte za sve destinacije, uključujući i veze za Neum i Makarsku, moći će se kupiti na svim prodajnim  mjestima ŽFBiH.

OSNOVNE CIJENE VOZNIH I AUTOBUSKIH KARATA >>                                                                 

                                                                                                                                                              Služba za odnose s javnošću ŽFBiH 

 


 18.04.2017.             

Željezničari ugostili učenike "Šeste osnovne škole " sa Ilidže

 

 Željeznice Federacije BiH bile su domaćin učenicima trećih razreda „Šeste osnovne škole“ sa Ilidže koji su posjetili Željezničku stanicu Sarajevo 18.04.2017. godine, s ciljem da saznaju što više o željezničkom saobraćaju.

Više od 60 učenika u pratnji svojih učiteljica pažljivo je slušalo o počecima željezničkog saobraćaja u BiH, izgradnji Željezničke stanice Sarajevo, parnim lokomotivama, dizel lokomotivama, elektromotornim garniturama i savremenim Talgo vozovima.

S obzirom na to da je malo ko među ovom djecom putovao vozom, budućim putnicima objašnjeno je gdje i kako kupiti voznu kartu, kuda izaći na peron, šta znači žuta sigurnosna linija i kako se ukrcati u voz.

Željezničar sa višedecenijskim iskustvom Sead Kustura objasnio je radoznaloj djeci šta znači biti mašinovođa, kondukter, pregledač kola, otpravnik vozova i odgovorio na „1001“ dječije pitanje.

Budućim putnicima najviše se dopao „BH voz“ kroz kojeg su prošetali i za kojeg su rekli da je najbolji voz na svijetu!

 

  

  VISE SLIKA >>. 

 


 14.04.2017.             

Posebna vožnja "BH vozom" za 200 srednjoškolaca 

 Željeznice Federacije BiH organizovale su 14.04.2017. godine posebnu vožnju „BH vozom“ na relaciji Sarajevo-Mostar-Sarajevo za učenike Željezničkog školskog centra iz Sarajeva. Blizu 200 učenika i njihovih profesora uživalo je u ugodnoj vožnji i komforu koji pruža ovaj savremeni voz.

 Vožnja između Sarajeva i Mostara trajala je dva sata. Za mnoge učenike koji su na ovaj način obilježili Dan škole to je bio prvi put da koriste usluge Željeznica FBiH i uživaju u vožnji vozom u izuzetno lijepom ambijentu.

 Željeznice FBiH očekuju da će pruga Sarajevo-Čapljina u što skorije vrijeme ponovo biti otvorena za redovan putnički saobraćaj i da će putnici biti zadovoljni kvalitetom usluge koju pružaju ŽFBiH.  O ponovnom otvaranju ove putničke linije javnost će biti blagovremeno obaviještena.               

 

  Više slika sa vožnje. 

 


 21.02.2017.

BH voz prevezao 15.000 putnika 

Talgo voz

Dana 20.02.2017. godine, BH voz u čijem sastavu su savremeni Talgo vagoni, prevezao je 15-hiljaditog putnika. S obzirom na to, da BH voz saobraća samo na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo, Željeznice FBiH su zadovoljne sa brojem prevezenih putnika. ŽFBiH očekuju značajniji rast broja putnika nakon uspostavljanja linije Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, koja trenutno nije u funkciji zbog remonta pruge na dionici Sarajevo –Bradina.


 15.12.2016.

Cijenjeni putnici, od 16.12.2016. godine cijena rezervacije sjedišta u vozovima na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo iznosi 1.00 KM za putovanje u jednom smijeru, umjesto dosadašnje posebne cijene koja je iznosila 3.00KM.

Karte i rezervacije moguće je kupiti isključivo na putničkim blagajnama željezničkih stanica.


  09.12.2016.

Novi Red vožnje ŽFBH  - stupa na snagu 11.12.2016. godine   

 

Željeznice Federacije BiH obavještavaju javnost da u nedjelju 11.12.2016. godine stupa na snagu novi Red vožnje ŽFBiH i važi do 09.12.2017.godine. 

I   Vozovi koji će saobraćati stupanjem na snagu Reda vožnje 2016/2017:

        ·         2 para vozova na relaciji Sarajevo – Doboj – Sarajevo

o   Polasci iz Sarajeva:   10:12; 15:39

o   Polasci iz Doboja:      07:07; 15:24

·         4 para vozova na relaciji Sarajevo – Zenica – Sarajevo

o   Polasci iz Sarajeva:  04:40; 07:23; 10:56; 19:20

o   Polasci iz Zenice:      04:54; 07:33; 11:02; 19:34

·         1 par vozova na relaciji Zenica – Podlugovi - Zenica

o   Polazak iz Zenice:        15:37

o   Polazak iz Podlugova: 17:25

·         1 par vozova na relaciji Sarajevo– Kakanj - Sarajevo

o   Polazak iz Sarajeva:        15:55

o   Polazak iz Kaknja: 17:14 

·         3 para vozova  na relaciji Maglaj – Zenica - Maglaj

o   Polasci iz Maglaja: 04:50; 09:27; 17:20

o   Polasci iz Zenice:    07:21; 15:31; 19:23 

·         2 para vozova  na relaciji Doboj – Tuzla - Doboj

o   Polasci iz Doboja:     07:28  i  15:28

o   Polasci iz Tuzle:        10:20  i  17:09 

 

II   Vozovi koji će saobraćati u Redu vožnje 2016/2017, nakon okončanja remonta pruge koji je u toku.  

·         1 par vozova na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo (sezonski od 28.04.-31.08. 2017.)

       o   Polazak iz Sarajeva: 07:01

       o   Polazak iz Čapljine: 19:25  

·         1 par vozova na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo

       o   Polazak iz Sarajeva: 16:26

       o   Polasci iz Čapljine:   05:52

·         1 par vozova na relaciji Sarajevo – Konjic – Sarajevo

      o   Polazak iz Sarajeva: 15:49

      o   Polazak iz Konjica:   05:19

  

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine zadržavaju pravo izmjene Reda vožnje 2016/2017. O eventualnim izmjenama javnost će biti blagovremeno obaviještena.

 

                                                                                           Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 22.09.2016.

 

Talgo“ od ponedjeljka u redovnom saobraćaju     

 

 Željeznice FBiH će od  ponedjeljka, 26.09.2016. godine, zvanično pustiti u željeznički putnički saobraćaj Talgo garniture. Nakon uspješno izvršenih priprema i obavljenih testnih vožnji, voz će, za sada, saobraćati po redu vožnje 714/715 na relaciji Sarajevo-Doboj. 

Našem novom savremenom putničkom vozu dali smo ime „BH voz“ i očekujemo verifikaciju. Zapravo, to i jeste njegova najvažnija funkcija – da povezuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, brzo, sigurno i efikasno. U ime Uprave Željeznica FBiH zahvaljujem se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog dugo očekivanog projekta - radnicima ŽFBiH, kolegama iz Željeznica RS-a kao i Regulatornom odboru Željeznica BiH“, kazao je Enis Džafić, generalni direktor ŽFBiH. 

„BH voz“  će iz Sarajeva polaziti u16,28 sati, a dolazak u Doboj biće u 19,35 sati, dok je polazak voza iz Doboja u 03,49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06,53 sati. Cijene karata će ostati iste, uvećane za cijenu rezervacije. Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj. Kapacitet „BH voza“ je 237 sjedišta (200 sjedišta II razreda, 36 sjedišta I razreda i jedno sjedište za invalide). Riječ je o savremenim, brzim nagibnim vozovima koji putnicima pružaju izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove. 

Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banje Luke. Na ovoj relaciji bit će omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju  u Doboju na „BH voz“, čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekat. Također, po završetku remonta tzv. „južne pruge“, planirano je  uvođenje „BH voza“ i na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina, a u ljetnjem periodu i na relaciji Sarajevo-Ploče.

U toku su pregovori sa Hrvatskim željeznicama da se „BH voz“ uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb i  to stupanjem na snagu novog reda vožnje za 2016/2017. godinu u decembru ove godine, te i ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče. Osim navedenih projekata, u planu je i uspostava željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać za što je potrebno elektrificirati još jedan dio pruge,a potreban iznos za ovu investiciju je 2,3 miliona KM. Željeznice FBiH su do sada bile kičma teretnog saobraćaja i razvoja privrede BiH, a uvođenjem ´BH voza' Željeznice FBiH žele postati i lider u putničkom saobraćaju. Konačnom provedbom ovog projekta, deblokirat ćemo  željeznički putnički saobraćaj i kreirati  ambijent za uspostavu i oživljavanje putničkog saobraćaja na cijelom domaćem, regionalnom i evropskom željezničkom koridoru. Naš cilj je povezati Bosnu i Hercegovinu i biti sastavni dio evropskih transportnih tokova. ", kazao je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Željeznice FBiH su ispunile svoj zadatak, na potezu su relevantne institucije da ovo Javno preduzeće bude po mjeri građana i države BiH.

 

                                                                                           Služba za odnose s javnošću ŽFBiH

 


       

12.08.2016.    

      

Predmet: Željeznice FBiH kupile Gredelj Revom iz Dobošnice

 

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine postale su vlasnik pokretne i nepokretne imovine privrednog društva Gredelj Revom Dobošnica, koju je Poreska uprava Federacije BiH, kao zaplijenjenu imovinu, ponudila u postupak prodaje 09. avgusta 2016. godine.

Kupovinom ove radionice za proizvodnju i opravku željezničkih vozila, Željeznice FBiH u potpunosti će ovladati održavanjem vlastitog kolskog parka i postati jedina željeznica u regionu koja u segmentu održavanja lokomotiva i vagona ne ovisi o vanjskim remonterima.

-Željeznice FBiH imat će višestruku korist od ovog projekta, jer se radi o dobro opremljenoj radionici-fabrici, sa izuzetno stručnim kadrovskim potencijalom. Iako u ugovoru nemamo tu obavezu, mi ćemo zaposliti dio najstručnijih i najsposobnijih kadrova i na taj način riješiti dugogodišnji problem radnika iz Dobošnice- izjavio je generalni direktor Željeznica FBiH  mr. Enis Džafić.

Kupovina ove radionice planirana je u okviru strategije modernizacije i izgradnje jačih i savremenijih Željeznica FBiH, gdje se ova kompanija, kao već etablirani lider u prevozu masovnih tereta, prirodno nameće i kao pokretač privrednog razvoja cijele bh. ekonomije i garant bržeg, kvalitetnijeg i ekološki prihvatljivijeg saobraćajnog sistema u cijeloj državi.

-Kao društveno odgovorno preduzeće i najveći infrastrukturni sistem u državi na koji je naslonjeno 70% naše privrede, Željeznice FBiH imaju obavezu sve svoje znanje, tehničko-tehnološke, kadrovske i druge kapacitete staviti u službu interesa građana i privrede, odnosno, razvoja i jačanja države Bosne i Hercegovine. Naše investicije pažljivo su planirane i odgovor su na realne zahtjeve  privrede i tržišta- rekao je mr. Džafić.

Uključivanjem radionice Dobošnica u organizaciju ŽFBiH, zaokružit će se kompletno održavanje teretnih vagona u sopstvenim kapacitetima uz radionice u Rajlovcu, Zenici i Čapljini. Na taj način ostvarit će se velike finasijske uštede i postići  minimalni stepen imobilizacije u teretnom voznom parku.

Radionica Dobošnica posjeduje kapacitete za proizvodnju značajnijih dijelova vagona, kao i montažu kompletnih vagona, što bi se uz određena ulaganja moglo iskoristiti za uspostavljanje proizvodne linije teretnih vagona. Također, Željeznicama FBiH se pruža mogućnost da uz realno planiranje redovne opravke vlastitog kolskog parka, pruža i usluge redovnog održavanja drugim vlasnicima teretnih vagona kao što su Alumiij Mostar, Elektroprivreda, Rudnici itd.

Za kupovinu Gredelj Revoma Željeznice FBiH izdvojile su cca 2 miliona KM iz vlastitih sredstava.

 


 

21.07.2016.

 

Zbog učestalog iznošenja netačnih informacija o Željeznicama FBIH i medijskog linča koje pojedine medijske kuće provode prema nama, želimo istaći da Uprava ŽFBiH podržava transparentan i zakonit rad i posebno insistira na profesionalnom odnosu sa bh. medijima, podržava kvalitetnu saradnju sa svim novinarima, a u cilju tačnog, objektivnog i pravovremenog informisanja javnosti.

Nažalost, dosadašnje iskustvo  govori da, posebno u vrijeme predizbornih aktivnosti, ŽFBiH postaju predmet „naručenog, dirigovanog novinarstva“ pojedinih već prepoznatljivih medija. Plasiranjem netačnih, neprovjerenih informacija, bez navođenja izvora, ŽFBiH se namjerno nanose ozbiljne štete po poslovni imidž preduzeća, te se pokušava narušiti moralni i profesionalni dignitet članova Uprave kao i naših poslovnih partnera. 

Uprava ŽFBiH odlučno odbacuje sva paušalna i netačna pisanja tih tzv. „novinara“ i nema namjeru podizati njihov „rejting“, niti će sarađivati sa takvim deklarisanim medijima. Svakako, ŽFBiH će znati zaštititi svoje interese u skladu sa zakonskim propisima.

Istovremeno, pozivamo sve  novinare koji se pridržavaju i poštuju pravila časne struke,  da pišu o ŽFBiH o bilo kojoj temi za koji postoji interes bh. javnosti i njima se zahvaljujemo.   

 


 

19.07.2016.

 

 Željeznice FBiH isplatile bruto plaće radnicima za šesti mjesec 2016.

 

Željeznice FBiH isplatile su danas bruto plaće za prošli mjesec ove godine svim svojim zaposlenicima.

 Podsjećamo javnost da su Željeznice FBiH u periodu od 2004. do 2015. uplatile po osnovu doprinosa na plate oko 140 miliona KM, što je jedan dio zakonom propisanih obaveza, te da je ukupan dug Željeznica FBiH po ovom osnovu oko 180 miliona KM. 

Međutim, Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, Vlada FBiH je u obavezi snositi troškve godišnje željezničke infrastrukture iz budžeta.

Željeznice FBiH su u navedenom periodu utrošile 696 milona KM u održavanje željezničke infrastrukture. Od toga je Vlada FBiH uplatila 229 miliona KM, a bila je obavezna po navedenom Zakonu uplatiti još 467 miliona KM. I pored toga, ovaj iznos koji je Vlada bila u obavezi uplatiti, ŽFBiH su izdvojile iz vlastitih obrtnih sredstava kako bi osigurale neometan i bezbjedan prijevoz putnika i roba, što je u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja. Obzirom da Vlada nije u cjelosti izvršavala svoje obaveze Željeznice nisu bile u mogućnosti izvršavati u cjelosti sve obaveze prema javnim fondovima.

“Napominjemo, da je Odlukom Vlade FBiH utvrđen troškovnik za 2016. godinu za željezničku infrastrukturu u iznosu od 64 miliona KM. Od ovog iznosa Vlada FBiH će uplatiti ukupno 19,2 miliona KM. Ukoliko Vlada FBiH ispoštuje svoju odluku u cjelosti i uplati 64 miliona KM, Željeznice FBiH će biti u mogućnosti da također u cjelosti izmire svoje obaveze prema javnim fondovima za 2016. godinu, i ostvarit će pozitivan poslovni rezulat. Željeznice FBiH su kičma razvoja države. Pokrenuli smo čitav niz pozitivnih promjena u poslovanju u cilju izgradnje moderne javne kompanije koja će služiti interesima razvoja bh. ekonomije, i biti njen pokretač u smislu transporta i komunikacija. Imamo podršku privrede, imamo podršku radnika, i nadamo se da ćemo u tom smislu imati podršku i Vlade”, kazao je generalni direktor Željeznica FBiH mr. ecc. Enis Džafić.

Isto tako, želimo napomenuti da nemamo neizmirenih obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Također, u medijima  se već izvjesno vrijeme pojavljuju netačne informacije o puštanju “Talgo” vozova u saobraćaj. Tim povodom, želimo izvijestiti javnost da ova Uprava poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi projekat “Talgo” konačno bio realiziran, te da ćemo kada se steknu svi potrebni uvjeti za saobraćanje ovih vozova bh. prugama, u cjelosti informisati javnost sa svim potrebnim pojedinostima.

 


                                                                                

26.05.2016.

 

 Željeznice Federacije BiH spremne za preuzimanje prijevoza nafte: Kreirani uvjeti za 25 miliona KM novih prihoda

 

Generalni direktor Željeznica Federacije BiH  mr. Enis Džafić potpisao je danas ugovor o Tehničko  - poslovnoj saradnji sa  direktorom preduzeća Operator – Terminali FBiH Džemalom Bašićem. Ovaj ugovor praktično znači da su Željeznice FBiH u potpunosti spremne da vrše prijevoz obaveznih državnih rezervi nafte koje bi se i trebale čuvati u državnim naftnim terminalima, a sada se čuvaju na privatnim terminalima.

Ovim će se na direktan način uticati na smanjenje opterećenosti cestovnog saobraćaja, i doprinijeti sigurnosti u saobraćaju, a što je istodobno i značajan finansijski poticaj za oba državna preduzeća.

 Da bi se prevezao 1 milon tona nafte i naftnih derivata godišnje kolike su potrebe našeg tržišta, 91 kamion svakodnevo kruži saobraćajnicama BiH. Željeznice FBiH ovaj problem rješavanju sa 2 voza dnevno. Obavezne rezerve Vlade Federacije BiH su 230.000 tona nafte koje su uskladištene na privatnim terminalima, za koje Vlada plaća zakup. Sva ova količina obaveznih rezervi Operator - Terminali Federacije BiH su spremni preuzeti, a da ih Željeznice FBiH prevezu.

 Vlada Federacije BiH je na svojoj 39. sjednici održanoj početkom februara ove godine donijela zaključak po kojem Vlada zadužuje nadležna ministarstva da poduzmu potrebne mjere da se naftni derivati pri uvozu voze željeznicom, da osiguraju adekvatnu kontrolu prodaje naftnih derivata i poduzmu mjere da se onemogući korištenje lož - ulja kao pogonskog goriva.

 “Imamo 100 vagona  - cisterni spremnih za prijevoz navedenih količina. Na ovaj način bi se stekli značajni finansijski prihodi neophodni za dalji razvoj Željeznica FBiH. Ukoliko bi se nafta i naftni derivati u cjelosti prevozili na ovaj način Željeznice FBiH bi imale dodatni prihod od oko 25 miliona KM godišnje, a efekti za državu bi bili višestruki. Država bi imala direktnu kontrolu nad procesima uvoza nafte i naftnih derivata, čime bi se umanjila mogućnost šverca. Naplata, carine i PDV-a bila bi urednija, što bi rezultiralo povećanjem prihoda po ovom osnovu. Bili bi osigurani kontrola kvaliteta tečnih goriva, zaštita životne sredine obzirom da Željeznice koriste čist energent za prijevoz. Osim toga, povećanjem obima prijevoza Željeznicom povećala bi se i potrošnja domaće struje. I, što je veoma važno, direktno bi se uticalo na rasterećenje drumskog saobraćaja i povećanje sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju, što bi doprinijelo smanjenju broja nesreća, i očuvanju ionako dotrajale drumske infrastrukture”, izjavio je Džafić.

On je naglasio da je prirodna uloga Željeznica FBiH da one budu generator razvoja Bosne i Hercegovine. “Imamo sve potrebne predispozicije da upravo kao lider u prijevozu roba presudno utičemo na cijene, rentabilnost i sigurnost saobraćaja”, kazao je Džafić.  

Željeznice FBiH već voze 60.000 tona nafte i naftnih derivate godišnje za potrebe kompanije HOLDINA d.o.o. Također i domaća komapanija HIFA Group već je dovezla prve količine mazuta sa Željeznicama FBiH.


17.05.2016.

 

U protekle dvije godine Željeznice FBiH uz tekuću likvidnost izmirile 60 miliona nasljeđenih obaveza

 

U protekle dvije godine poslovanja JP Željeznice FBiH predvođene novim menadžmentom izmirile su oko 60 miliona nasljeđenih obaveza, a kompanija je u poziciji da održava tekuću likvidnost i to bez novih kreditnih zaduženja. Podsjećamo da je iznos ukupnih nasljeđenih obaveza Željeznica po svim osnovama oko 700 miliona KM.

Ukoliko se izuzmu troškovi amortizacije koji su na godišnjem nivou oko 30 miliona KM, Željeznice FBiH su poslovale u 2015. godini i 2014. godini pozitivno.

“Protekle dvije godine marljivo smo radili i pripremali ovu veoma važnu kompaniju za cijelu državu za vrijeme koje je pred nama. Naš cilj su Željeznice FBiH kao pokretač privrednog razvoja cijele bh. ekonomije. Mi smo infrastrukturno, materijalno – tehnički, kadrovski, ali i zakonski najsnažnija domaća kompanija koja pruža usluge prevoza putnika i roba, i kao takva, logično je da čim prije preuzmemo lidersku poziciju u tom smislu. Kao kompanija koja služi isključivo javnom interesu, dakle interesu građana i države, naš cilj je da nakon konsolidacije poslovanja kompanije kompletno znanje, tehničke kapacitete i infrastrukturu u strateškom smislu stavimo u funkciju razvoja prije svega naše privrede”, izjavio je generalni direktor Željeznica FBiH mr. Enis Džafić.

Domaćinskim odnosom u Željeznicama FBiH sa aspekta tehničko tehnološkog procesa rada, finansijskog aspekta i ljudskih resursa, racionalnim poslovanjem i uštedama u protekle dvije godine povećani su prihodi, a istodobno smanjeni toškovi. Osigurana je redovna isplata plata uposlenicima, tako da nema više štrajkova, koji su u proteklom periodu narušavali poslovanje kompanije.

 S druge strane, po osnovu pružanja usluga transporta roba i prevoza putnika u prethodne dvije godine povećan je prevoz za oko 600.000 tona roba, što je rezultiralo povećanjem transportnih prihoda u iznosu od 9 miliona KM. ŽFBiH su u prošloj godini od Regulatornog odbora Željeznica BiH dobile Certifikat da su ispunile sve uvjete da u skladu sa EU standardima mogu održavati vučna i vučena vozila, tj. vagone i lokomotive, što je doprinijelo značajnoj uštedi po osnovu održavanja mobilnih kapaciteta. Održavanje vagona i lokomotiva većim dijelom za ŽFBiH obavljale su druge kompanije. Upošljavanjem vlastite radne snage, smanjeni su troškovi poslovanja, i u vlastitim radionicama popravljeno je 870 vagona, 10 lokomotiva i jedan elektromotorni voz, čime je napravljena ušteda od 15 miliona KM. Takođe su potpisani ugovori sa kompanijama Elektroprivreda BiH za održavanje 37 vagona, i Aluminij d.d. Mostar za 20 vagona, čime je osiguran prihod od oko 1 milion KM. Značajne uštede su napravljene tako što su nabavke svedene na minimum. ŽFBiH su vršile samo neophodne nabavke u ovom periodu, i korištene su zatečene zalihe. Uštede u poslovanju su takođe napravljene i smanjenjem broja uposlenih prirodnim odlivom.

Broj uposlenih 2013. god. bio je 3.773 , a 2016. god. je 3.494, što je 279 uposlenih manje. Na ova mjesta nisu primani novi uposlenici, nego je unutrašnjim raspoređivanjem povećana produktivnost rada. U skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja osigurani su svi putni prelazi, a važno je naglasiti da su od decembra 2015. god. potpisani i ugovori sa nekim općinama o održavanju putnih prelaza, što do sada nije bila praksa. “Spremni smo za tržišnu utakmicu u kojoj ćemo pokazati sve naše sposobnosti, a sve u cilju jačanja ove javne kompanije bez koje je moderan saobraćaj, a time i razvoj naše države nemoguće zamisliti. Željeznice FBiH su generator ekonomskog razvoja, ekološke održivosti u kojoj je smanjenje CO2 imperativ, te garant bržeg i kvalitetnijeg razvoja saobraćajnog sistema, rasterećenja drumskog saobraćaja i povećanja sigurnosti u saobraćaju. Protekle dvije godine radili smo na spašavanju ove kompanije, vrijeme koje je pred nama iskoristit ćemo za izgradnju jedne nove snažne kompanije koja će biti na ponos svih građana i cijele privrede. Mi smo svoj dio posla uradili ,Željeznice Federacije BiH su ponovo u igri, na potezu je Vlada Federacije BiH", kazao je Džafić.


 

22.01.2016.

 

 Obavještavanje učesnika u prometu i lokalnog stanovništva o puštanju u rad automatskog uređaja za regulisanje prometa u Žitomislićima

 

 Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju učesnike u prometu i lokalno stanovništvo da će 27.01.2016. godine u 11, 00 sati pustiti u rad automatske uređaje za regulisanje prometa sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima na cestovnom prelazu Žitomislići u km 148+052 željezničke pruge Sarajevo-Čapljina-drž.granica (Metković-HŽ).

 Na prelazu u nivou ukrštava se željeznička pruga i lokalna cesta prema dijelu istoimenog naselja Žitomislići, Općina Mostar.

Učesnici u prometu dužni su poštovati postavljenu cestovnu i željezničku signalizaciju na mjestu ukrštanja u nivou željezničke pruge i ceste.

                                                                              

 Služba za odnose s javnošću ŽFBiH    


 

 

 


 
« Prethodna   Sljedeća »
Web stranica je prilagođena za rezoluciju 1280x1024, IE 7