ŽFBH INFO - Bilten

Aktuelni 

 Prethodni

   
 
Press - Aktuelnosti PDF Ispis E-mail

          Press aktuelnosti 

 18.04.2017.             

Željezničari ugostili učenike "Šeste osnovne škole " sa Ilidže

 

 Željeznice Federacije BiH bile su domaćin učenicima trećih razreda „Šeste osnovne škole“ sa Ilidže koji su posjetili Željezničku stanicu Sarajevo 18.04.2017. godine, s ciljem da saznaju što više o željezničkom saobraćaju.

Više od 60 učenika u pratnji svojih učiteljica pažljivo je slušalo o počecima željezničkog saobraćaja u BiH, izgradnji Željezničke stanice Sarajevo, parnim lokomotivama, dizel lokomotivama, elektromotornim garniturama i savremenim Talgo vozovima.

S obzirom na to da je malo ko među ovom djecom putovao vozom, budućim putnicima objašnjeno je gdje i kako kupiti voznu kartu, kuda izaći na peron, šta znači žuta sigurnosna linija i kako se ukrcati u voz.

Željezničar sa višedecenijskim iskustvom Sead Kustura objasnio je radoznaloj djeci šta znači biti mašinovođa, kondukter, pregledač kola, otpravnik vozova i odgovorio na „1001“ dječije pitanje.

Budućim putnicima najviše se dopao „BH voz“ kroz kojeg su prošetali i za kojeg su rekli da je najbolji voz na svijetu!

 

  

  VISE SLIKA >>. 

 

 

14.04.2017.             

Posebna vožnja "BH vozom" za 200 srednjoškolaca 

 Željeznice Federacije BiH organizovale su 14.04.2017. godine posebnu vožnju „BH vozom“ na relaciji Sarajevo-Mostar-Sarajevo za učenike Željezničkog školskog centra iz Sarajeva. Blizu 200 učenika i njihovih profesora uživalo je u ugodnoj vožnji i komforu koji pruža ovaj savremeni voz.

 Vožnja između Sarajeva i Mostara trajala je dva sata. Za mnoge učenike koji su na ovaj način obilježili Dan škole to je bio prvi put da koriste usluge Željeznica FBiH i uživaju u vožnji vozom u izuzetno lijepom ambijentu.

 Željeznice FBiH očekuju da će pruga Sarajevo-Čapljina u što skorije vrijeme ponovo biti otvorena za redovan putnički saobraćaj i da će putnici biti zadovoljni kvalitetom usluge koju pružaju ŽFBiH.  O ponovnom otvaranju ove putničke linije javnost će biti blagovremeno obaviještena.               

 

  Više slika sa vožnje. 

 

 

21.02.2017.

BH voz prevezao 15.000 putnika 

Talgo voz

Dana 20.02.2017. godine, BH voz u čijem sastavu su savremeni Talgo vagoni, prevezao je 15-hiljaditog putnika. S obzirom na to, da BH voz saobraća samo na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo, Željeznice FBiH su zadovoljne sa brojem prevezenih putnika. ŽFBiH očekuju značajniji rast broja putnika nakon uspostavljanja linije Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, koja trenutno nije u funkciji zbog remonta pruge na dionici Sarajevo –Bradina.


 15.12.2016.

Cijenjeni putnici, od 16.12.2016. godine cijena rezervacije sjedišta u vozovima na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo iznosi 1.00 KM za putovanje u jednom smijeru, umjesto dosadašnje posebne cijene koja je iznosila 3.00KM.

Karte i rezervacije moguće je kupiti isključivo na putničkim blagajnama željezničkih stanica.


  09.12.2016.

Novi Red vožnje ŽFBH  - stupa na snagu 11.12.2016. godine   

 

Željeznice Federacije BiH obavještavaju javnost da u nedjelju 11.12.2016. godine stupa na snagu novi Red vožnje ŽFBiH i važi do 09.12.2017.godine. 

I   Vozovi koji će saobraćati stupanjem na snagu Reda vožnje 2016/2017:

        ·         2 para vozova na relaciji Sarajevo – Doboj – Sarajevo

o   Polasci iz Sarajeva:   10:12; 15:39

o   Polasci iz Doboja:      07:07; 15:24

·         4 para vozova na relaciji Sarajevo – Zenica – Sarajevo

o   Polasci iz Sarajeva:  04:40; 07:23; 10:56; 19:20

o   Polasci iz Zenice:      04:54; 07:33; 11:02; 19:34

·         1 par vozova na relaciji Zenica – Podlugovi - Zenica

o   Polazak iz Zenice:        15:37

o   Polazak iz Podlugova: 17:25

·         1 par vozova na relaciji Sarajevo– Kakanj - Sarajevo

o   Polazak iz Sarajeva:        15:55

o   Polazak iz Kaknja: 17:14 

·         3 para vozova  na relaciji Maglaj – Zenica - Maglaj

o   Polasci iz Maglaja: 04:50; 09:27; 17:20

o   Polasci iz Zenice:    07:21; 15:31; 19:23 

·         2 para vozova  na relaciji Doboj – Tuzla - Doboj

o   Polasci iz Doboja:     07:28  i  15:28

o   Polasci iz Tuzle:        10:20  i  17:09 

 

II   Vozovi koji će saobraćati u Redu vožnje 2016/2017, nakon okončanja remonta pruge koji je u toku.  

·         1 par vozova na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo (sezonski od 28.04.-31.08. 2017.)

       o   Polazak iz Sarajeva: 07:01

       o   Polazak iz Čapljine: 19:25  

·         1 par vozova na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo

       o   Polazak iz Sarajeva: 16:26

       o   Polasci iz Čapljine:   05:52

·         1 par vozova na relaciji Sarajevo – Konjic – Sarajevo

      o   Polazak iz Sarajeva: 15:49

      o   Polazak iz Konjica:   05:19

  

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine zadržavaju pravo izmjene Reda vožnje 2016/2017. O eventualnim izmjenama javnost će biti blagovremeno obaviještena.

 

                                                                                           Služba za odnose s javnošću ŽFBiH


 22.09.2016.

 

Talgo“ od ponedjeljka u redovnom saobraćaju     

 

 Željeznice FBiH će od  ponedjeljka, 26.09.2016. godine, zvanično pustiti u željeznički putnički saobraćaj Talgo garniture. Nakon uspješno izvršenih priprema i obavljenih testnih vožnji, voz će, za sada, saobraćati po redu vožnje 714/715 na relaciji Sarajevo-Doboj. 

Našem novom savremenom putničkom vozu dali smo ime „BH voz“ i očekujemo verifikaciju. Zapravo, to i jeste njegova najvažnija funkcija – da povezuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, brzo, sigurno i efikasno. U ime Uprave Željeznica FBiH zahvaljujem se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog dugo očekivanog projekta - radnicima ŽFBiH, kolegama iz Željeznica RS-a kao i Regulatornom odboru Željeznica BiH“, kazao je Enis Džafić, generalni direktor ŽFBiH. 

„BH voz“  će iz Sarajeva polaziti u16,28 sati, a dolazak u Doboj biće u 19,35 sati, dok je polazak voza iz Doboja u 03,49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06,53 sati. Cijene karata će ostati iste, uvećane za cijenu rezervacije. Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj. Kapacitet „BH voza“ je 237 sjedišta (200 sjedišta II razreda, 36 sjedišta I razreda i jedno sjedište za invalide). Riječ je o savremenim, brzim nagibnim vozovima koji putnicima pružaju izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove. 

Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banje Luke. Na ovoj relaciji bit će omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju  u Doboju na „BH voz“, čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekat. Također, po završetku remonta tzv. „južne pruge“, planirano je  uvođenje „BH voza“ i na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina, a u ljetnjem periodu i na relaciji Sarajevo-Ploče.

U toku su pregovori sa Hrvatskim željeznicama da se „BH voz“ uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb i  to stupanjem na snagu novog reda vožnje za 2016/2017. godinu u decembru ove godine, te i ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče. Osim navedenih projekata, u planu je i uspostava željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać za što je potrebno elektrificirati još jedan dio pruge,a potreban iznos za ovu investiciju je 2,3 miliona KM. Željeznice FBiH su do sada bile kičma teretnog saobraćaja i razvoja privrede BiH, a uvođenjem ´BH voza' Željeznice FBiH žele postati i lider u putničkom saobraćaju. Konačnom provedbom ovog projekta, deblokirat ćemo  željeznički putnički saobraćaj i kreirati  ambijent za uspostavu i oživljavanje putničkog saobraćaja na cijelom domaćem, regionalnom i evropskom željezničkom koridoru. Naš cilj je povezati Bosnu i Hercegovinu i biti sastavni dio evropskih transportnih tokova. ", kazao je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Željeznice FBiH su ispunile svoj zadatak, na potezu su relevantne institucije da ovo Javno preduzeće bude po mjeri građana i države BiH.

 

                                                                                           Služba za odnose s javnošću ŽFBiH

 


       

12.08.2016.    

      

Predmet: Željeznice FBiH kupile Gredelj Revom iz Dobošnice

 

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine postale su vlasnik pokretne i nepokretne imovine privrednog društva Gredelj Revom Dobošnica, koju je Poreska uprava Federacije BiH, kao zaplijenjenu imovinu, ponudila u postupak prodaje 09. avgusta 2016. godine.

Kupovinom ove radionice za proizvodnju i opravku željezničkih vozila, Željeznice FBiH u potpunosti će ovladati održavanjem vlastitog kolskog parka i postati jedina željeznica u regionu koja u segmentu održavanja lokomotiva i vagona ne ovisi o vanjskim remonterima.

-Željeznice FBiH imat će višestruku korist od ovog projekta, jer se radi o dobro opremljenoj radionici-fabrici, sa izuzetno stručnim kadrovskim potencijalom. Iako u ugovoru nemamo tu obavezu, mi ćemo zaposliti dio najstručnijih i najsposobnijih kadrova i na taj način riješiti dugogodišnji problem radnika iz Dobošnice- izjavio je generalni direktor Željeznica FBiH  mr. Enis Džafić.

Kupovina ove radionice planirana je u okviru strategije modernizacije i izgradnje jačih i savremenijih Željeznica FBiH, gdje se ova kompanija, kao već etablirani lider u prevozu masovnih tereta, prirodno nameće i kao pokretač privrednog razvoja cijele bh. ekonomije i garant bržeg, kvalitetnijeg i ekološki prihvatljivijeg saobraćajnog sistema u cijeloj državi.

-Kao društveno odgovorno preduzeće i najveći infrastrukturni sistem u državi na koji je naslonjeno 70% naše privrede, Željeznice FBiH imaju obavezu sve svoje znanje, tehničko-tehnološke, kadrovske i druge kapacitete staviti u službu interesa građana i privrede, odnosno, razvoja i jačanja države Bosne i Hercegovine. Naše investicije pažljivo su planirane i odgovor su na realne zahtjeve  privrede i tržišta- rekao je mr. Džafić.

Uključivanjem radionice Dobošnica u organizaciju ŽFBiH, zaokružit će se kompletno održavanje teretnih vagona u sopstvenim kapacitetima uz radionice u Rajlovcu, Zenici i Čapljini. Na taj način ostvarit će se velike finasijske uštede i postići  minimalni stepen imobilizacije u teretnom voznom parku.

Radionica Dobošnica posjeduje kapacitete za proizvodnju značajnijih dijelova vagona, kao i montažu kompletnih vagona, što bi se uz određena ulaganja moglo iskoristiti za uspostavljanje proizvodne linije teretnih vagona. Također, Željeznicama FBiH se pruža mogućnost da uz realno planiranje redovne opravke vlastitog kolskog parka, pruža i usluge redovnog održavanja drugim vlasnicima teretnih vagona kao što su Alumiij Mostar, Elektroprivreda, Rudnici itd.

Za kupovinu Gredelj Revoma Željeznice FBiH izdvojile su cca 2 miliona KM iz vlastitih sredstava.

 


 

21.07.2016.

 

Zbog učestalog iznošenja netačnih informacija o Željeznicama FBIH i medijskog linča koje pojedine medijske kuće provode prema nama, želimo istaći da Uprava ŽFBiH podržava transparentan i zakonit rad i posebno insistira na profesionalnom odnosu sa bh. medijima, podržava kvalitetnu saradnju sa svim novinarima, a u cilju tačnog, objektivnog i pravovremenog informisanja javnosti.

Nažalost, dosadašnje iskustvo  govori da, posebno u vrijeme predizbornih aktivnosti, ŽFBiH postaju predmet „naručenog, dirigovanog novinarstva“ pojedinih već prepoznatljivih medija. Plasiranjem netačnih, neprovjerenih informacija, bez navođenja izvora, ŽFBiH se namjerno nanose ozbiljne štete po poslovni imidž preduzeća, te se pokušava narušiti moralni i profesionalni dignitet članova Uprave kao i naših poslovnih partnera. 

Uprava ŽFBiH odlučno odbacuje sva paušalna i netačna pisanja tih tzv. „novinara“ i nema namjeru podizati njihov „rejting“, niti će sarađivati sa takvim deklarisanim medijima. Svakako, ŽFBiH će znati zaštititi svoje interese u skladu sa zakonskim propisima.

Istovremeno, pozivamo sve  novinare koji se pridržavaju i poštuju pravila časne struke,  da pišu o ŽFBiH o bilo kojoj temi za koji postoji interes bh. javnosti i njima se zahvaljujemo.   

 


 

19.07.2016.

 

 Željeznice FBiH isplatile bruto plaće radnicima za šesti mjesec 2016.

 

Željeznice FBiH isplatile su danas bruto plaće za prošli mjesec ove godine svim svojim zaposlenicima.

 Podsjećamo javnost da su Željeznice FBiH u periodu od 2004. do 2015. uplatile po osnovu doprinosa na plate oko 140 miliona KM, što je jedan dio zakonom propisanih obaveza, te da je ukupan dug Željeznica FBiH po ovom osnovu oko 180 miliona KM. 

Međutim, Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, Vlada FBiH je u obavezi snositi troškve godišnje željezničke infrastrukture iz budžeta.

Željeznice FBiH su u navedenom periodu utrošile 696 milona KM u održavanje željezničke infrastrukture. Od toga je Vlada FBiH uplatila 229 miliona KM, a bila je obavezna po navedenom Zakonu uplatiti još 467 miliona KM. I pored toga, ovaj iznos koji je Vlada bila u obavezi uplatiti, ŽFBiH su izdvojile iz vlastitih obrtnih sredstava kako bi osigurale neometan i bezbjedan prijevoz putnika i roba, što je u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja. Obzirom da Vlada nije u cjelosti izvršavala svoje obaveze Željeznice nisu bile u mogućnosti izvršavati u cjelosti sve obaveze prema javnim fondovima.

“Napominjemo, da je Odlukom Vlade FBiH utvrđen troškovnik za 2016. godinu za željezničku infrastrukturu u iznosu od 64 miliona KM. Od ovog iznosa Vlada FBiH će uplatiti ukupno 19,2 miliona KM. Ukoliko Vlada FBiH ispoštuje svoju odluku u cjelosti i uplati 64 miliona KM, Željeznice FBiH će biti u mogućnosti da također u cjelosti izmire svoje obaveze prema javnim fondovima za 2016. godinu, i ostvarit će pozitivan poslovni rezulat. Željeznice FBiH su kičma razvoja države. Pokrenuli smo čitav niz pozitivnih promjena u poslovanju u cilju izgradnje moderne javne kompanije koja će služiti interesima razvoja bh. ekonomije, i biti njen pokretač u smislu transporta i komunikacija. Imamo podršku privrede, imamo podršku radnika, i nadamo se da ćemo u tom smislu imati podršku i Vlade”, kazao je generalni direktor Željeznica FBiH mr. ecc. Enis Džafić.

Isto tako, želimo napomenuti da nemamo neizmirenih obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Također, u medijima  se već izvjesno vrijeme pojavljuju netačne informacije o puštanju “Talgo” vozova u saobraćaj. Tim povodom, želimo izvijestiti javnost da ova Uprava poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi projekat “Talgo” konačno bio realiziran, te da ćemo kada se steknu svi potrebni uvjeti za saobraćanje ovih vozova bh. prugama, u cjelosti informisati javnost sa svim potrebnim pojedinostima.

 


                                                                                

26.05.2016.

 

 Željeznice Federacije BiH spremne za preuzimanje prijevoza nafte: Kreirani uvjeti za 25 miliona KM novih prihoda

 

Generalni direktor Željeznica Federacije BiH  mr. Enis Džafić potpisao je danas ugovor o Tehničko  - poslovnoj saradnji sa  direktorom preduzeća Operator – Terminali FBiH Džemalom Bašićem. Ovaj ugovor praktično znači da su Željeznice FBiH u potpunosti spremne da vrše prijevoz obaveznih državnih rezervi nafte koje bi se i trebale čuvati u državnim naftnim terminalima, a sada se čuvaju na privatnim terminalima.

Ovim će se na direktan način uticati na smanjenje opterećenosti cestovnog saobraćaja, i doprinijeti sigurnosti u saobraćaju, a što je istodobno i značajan finansijski poticaj za oba državna preduzeća.

 Da bi se prevezao 1 milon tona nafte i naftnih derivata godišnje kolike su potrebe našeg tržišta, 91 kamion svakodnevo kruži saobraćajnicama BiH. Željeznice FBiH ovaj problem rješavanju sa 2 voza dnevno. Obavezne rezerve Vlade Federacije BiH su 230.000 tona nafte koje su uskladištene na privatnim terminalima, za koje Vlada plaća zakup. Sva ova količina obaveznih rezervi Operator - Terminali Federacije BiH su spremni preuzeti, a da ih Željeznice FBiH prevezu.

 Vlada Federacije BiH je na svojoj 39. sjednici održanoj početkom februara ove godine donijela zaključak po kojem Vlada zadužuje nadležna ministarstva da poduzmu potrebne mjere da se naftni derivati pri uvozu voze željeznicom, da osiguraju adekvatnu kontrolu prodaje naftnih derivata i poduzmu mjere da se onemogući korištenje lož - ulja kao pogonskog goriva.

 “Imamo 100 vagona  - cisterni spremnih za prijevoz navedenih količina. Na ovaj način bi se stekli značajni finansijski prihodi neophodni za dalji razvoj Željeznica FBiH. Ukoliko bi se nafta i naftni derivati u cjelosti prevozili na ovaj način Željeznice FBiH bi imale dodatni prihod od oko 25 miliona KM godišnje, a efekti za državu bi bili višestruki. Država bi imala direktnu kontrolu nad procesima uvoza nafte i naftnih derivata, čime bi se umanjila mogućnost šverca. Naplata, carine i PDV-a bila bi urednija, što bi rezultiralo povećanjem prihoda po ovom osnovu. Bili bi osigurani kontrola kvaliteta tečnih goriva, zaštita životne sredine obzirom da Željeznice koriste čist energent za prijevoz. Osim toga, povećanjem obima prijevoza Željeznicom povećala bi se i potrošnja domaće struje. I, što je veoma važno, direktno bi se uticalo na rasterećenje drumskog saobraćaja i povećanje sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju, što bi doprinijelo smanjenju broja nesreća, i očuvanju ionako dotrajale drumske infrastrukture”, izjavio je Džafić.

On je naglasio da je prirodna uloga Željeznica FBiH da one budu generator razvoja Bosne i Hercegovine. “Imamo sve potrebne predispozicije da upravo kao lider u prijevozu roba presudno utičemo na cijene, rentabilnost i sigurnost saobraćaja”, kazao je Džafić.  

Željeznice FBiH već voze 60.000 tona nafte i naftnih derivate godišnje za potrebe kompanije HOLDINA d.o.o. Također i domaća komapanija HIFA Group već je dovezla prve količine mazuta sa Željeznicama FBiH.


17.05.2016.

 

U protekle dvije godine Željeznice FBiH uz tekuću likvidnost izmirile 60 miliona nasljeđenih obaveza

 

U protekle dvije godine poslovanja JP Željeznice FBiH predvođene novim menadžmentom izmirile su oko 60 miliona nasljeđenih obaveza, a kompanija je u poziciji da održava tekuću likvidnost i to bez novih kreditnih zaduženja. Podsjećamo da je iznos ukupnih nasljeđenih obaveza Željeznica po svim osnovama oko 700 miliona KM.

Ukoliko se izuzmu troškovi amortizacije koji su na godišnjem nivou oko 30 miliona KM, Željeznice FBiH su poslovale u 2015. godini i 2014. godini pozitivno.

“Protekle dvije godine marljivo smo radili i pripremali ovu veoma važnu kompaniju za cijelu državu za vrijeme koje je pred nama. Naš cilj su Željeznice FBiH kao pokretač privrednog razvoja cijele bh. ekonomije. Mi smo infrastrukturno, materijalno – tehnički, kadrovski, ali i zakonski najsnažnija domaća kompanija koja pruža usluge prevoza putnika i roba, i kao takva, logično je da čim prije preuzmemo lidersku poziciju u tom smislu. Kao kompanija koja služi isključivo javnom interesu, dakle interesu građana i države, naš cilj je da nakon konsolidacije poslovanja kompanije kompletno znanje, tehničke kapacitete i infrastrukturu u strateškom smislu stavimo u funkciju razvoja prije svega naše privrede”, izjavio je generalni direktor Željeznica FBiH mr. Enis Džafić.

Domaćinskim odnosom u Željeznicama FBiH sa aspekta tehničko tehnološkog procesa rada, finansijskog aspekta i ljudskih resursa, racionalnim poslovanjem i uštedama u protekle dvije godine povećani su prihodi, a istodobno smanjeni toškovi. Osigurana je redovna isplata plata uposlenicima, tako da nema više štrajkova, koji su u proteklom periodu narušavali poslovanje kompanije.

 S druge strane, po osnovu pružanja usluga transporta roba i prevoza putnika u prethodne dvije godine povećan je prevoz za oko 600.000 tona roba, što je rezultiralo povećanjem transportnih prihoda u iznosu od 9 miliona KM. ŽFBiH su u prošloj godini od Regulatornog odbora Željeznica BiH dobile Certifikat da su ispunile sve uvjete da u skladu sa EU standardima mogu održavati vučna i vučena vozila, tj. vagone i lokomotive, što je doprinijelo značajnoj uštedi po osnovu održavanja mobilnih kapaciteta. Održavanje vagona i lokomotiva većim dijelom za ŽFBiH obavljale su druge kompanije. Upošljavanjem vlastite radne snage, smanjeni su troškovi poslovanja, i u vlastitim radionicama popravljeno je 870 vagona, 10 lokomotiva i jedan elektromotorni voz, čime je napravljena ušteda od 15 miliona KM. Takođe su potpisani ugovori sa kompanijama Elektroprivreda BiH za održavanje 37 vagona, i Aluminij d.d. Mostar za 20 vagona, čime je osiguran prihod od oko 1 milion KM. Značajne uštede su napravljene tako što su nabavke svedene na minimum. ŽFBiH su vršile samo neophodne nabavke u ovom periodu, i korištene su zatečene zalihe. Uštede u poslovanju su takođe napravljene i smanjenjem broja uposlenih prirodnim odlivom.

Broj uposlenih 2013. god. bio je 3.773 , a 2016. god. je 3.494, što je 279 uposlenih manje. Na ova mjesta nisu primani novi uposlenici, nego je unutrašnjim raspoređivanjem povećana produktivnost rada. U skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja osigurani su svi putni prelazi, a važno je naglasiti da su od decembra 2015. god. potpisani i ugovori sa nekim općinama o održavanju putnih prelaza, što do sada nije bila praksa. “Spremni smo za tržišnu utakmicu u kojoj ćemo pokazati sve naše sposobnosti, a sve u cilju jačanja ove javne kompanije bez koje je moderan saobraćaj, a time i razvoj naše države nemoguće zamisliti. Željeznice FBiH su generator ekonomskog razvoja, ekološke održivosti u kojoj je smanjenje CO2 imperativ, te garant bržeg i kvalitetnijeg razvoja saobraćajnog sistema, rasterećenja drumskog saobraćaja i povećanja sigurnosti u saobraćaju. Protekle dvije godine radili smo na spašavanju ove kompanije, vrijeme koje je pred nama iskoristit ćemo za izgradnju jedne nove snažne kompanije koja će biti na ponos svih građana i cijele privrede. Mi smo svoj dio posla uradili ,Željeznice Federacije BiH su ponovo u igri, na potezu je Vlada Federacije BiH", kazao je Džafić.


 

22.01.2016.

 

 Obavještavanje učesnika u prometu i lokalnog stanovništva o puštanju u rad automatskog uređaja za regulisanje prometa u Žitomislićima

 

 Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju učesnike u prometu i lokalno stanovništvo da će 27.01.2016. godine u 11, 00 sati pustiti u rad automatske uređaje za regulisanje prometa sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima na cestovnom prelazu Žitomislići u km 148+052 željezničke pruge Sarajevo-Čapljina-drž.granica (Metković-HŽ).

 Na prelazu u nivou ukrštava se željeznička pruga i lokalna cesta prema dijelu istoimenog naselja Žitomislići, Općina Mostar.

Učesnici u prometu dužni su poštovati postavljenu cestovnu i željezničku signalizaciju na mjestu ukrštanja u nivou željezničke pruge i ceste.

                                                                              

 Služba za odnose s javnošću ŽFBiH    


 

 

 


 
« Prethodna   Sljedeća »
Web stranica je prilagođena za rezoluciju 1280x1024, IE 7