ŽFBH INFO - Bilten

Aktuelni 

 Prethodni

   
 
Press - Drugi o nama PDF Ispis E-mail

02.07.2018.

faktor.ba

Unska pruga ponovo u funkciji: Moderni BH voz krenuo iz Sarajeva za Bihać

Krajišnici dočekali voz iz Sarajeva nakon 27 godina: Kako je izgledalo putovanje

 

klix.ba 

Oduševljeni Bišćani dočekali talgo voz iz Sarajeva, Novalić obećao da će linija opstati

 

balkans.aljazeera.net 

BH Voz, nakon 27 godina, spojio Sarajevo i Bihać

 

rtvusk.ba 

NAKON 26 GODINA: ŽELJEZNICOM POVEZANI SARAJEVO I BIHAĆ

SARAJEVO I BIHAĆ: TALGO VOZ STIGAO U BIHAĆ  


23.06.2018. 

zepce.ba

U Žepču svečano obilježeno 40 godina od izgradnje drugog kolosjeka pruge Šamac - Sarajevo


14.05.2018.

faktor.ba

Na Dinin znak i vozovi staju  08.05.2018.

The Guardian

Pruga Sarajevo-Mostar među najljepšim u svijetu


Ugledni britanski list Guardian uvrstio je Bosnu i Hercegovinu među 18 zemalja u svijetu u kojima se može najbolje doživjeti avantura putovanja vozom.

Pored vožnje živopisnim prugama Sicilije, Korzike, Norveške, Zambije, Meksika, Tibeta ili Perua, među najljepšim dionicama našla se i pruga Sarajevo-Mostar duga 129 kilometara.
 
"Prošlog ljeta, nakon dvije godine rekonstrukcije, željeznička linija Mostar-Sarajevo ponovo je otvorena, sa klimatiziranim vozovima. Cijena karte je odlična, a put krasi buran pejzaž, pogotovo dolinom rijeke Neretve. Dok cesta prati kotlinu, voz se penje preko planina vijaduktima, tunelima i prugom koja se penje i spušta", stoji u tekstu.
 
Još se dodaje kako je cijena karte 5 funti za dva sata vožnje.

Cijeli tekst i fotografije možete pogledati na linku.


 

09.10.2015.

 

Klix.ba

 

Mašinovođa je posao koji se radi 24 sata

 


 

23. Januar 2015. 

 

TV N1 Blokada računa  22.01.2015  VIDEO

RTFBiH-dug od 182 miliona 22.01.2015 Dnevnik 19.30h  VIDEO
 
RTVBiH Blokada računa.22.01.2015 VIDEO
 
 


 

 

RTVFBH - Blokada računa 21.01.2015

Video možete pogledati na sljedećim linkovima

Video 1

Video 2  

 


 

 

 

 

 

16.01.2015.

Bljesak.info

 

Talijanski GFC vršit će rekonstrukciju željezničke pruge na dionici Sarajevo - Bradina

 


 

10.12.2014.

Klix.ba

 

 Voz koji bi povezao BIH sa Jadranom i Crnim morem

 


 

06.11.2014.

Radio Ilijaš

 

 Vozovi još idu i nova lica nose kroz Podlugove

 


 

31.03.2014.

Business Magazin[Bosnia and Herzegovina]  

 


 

16.03.2014.

OSLOBOĐENJE  

DIREKTOR KOJEM SU ŽELJEZNIČARI DALI POVJERENJE

 


 

21.12.2011. 

Fena.ba

MEHINAGIĆ: POVEĆAN OBIM ŽELJEZNIČKOG PRIJEVOZA

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić ocijenio je da je uprkos teškoćama željeznički sektor u Bosni i Hercegovini u osnovi imao uspješnu poslovnu 2011. godinu. 

 „Povećan je obim prijevoza za 15 do 20 posto, a s druge strane izvršeno je značajno finansijsko konsolidovanje Željeznica Federacije BiH na osnovu sanacionog kredita i one uspješnije posluju“, izjavio je Mehinagić za Agenciju FENA.

 Po njegovim riječima, uspješno se implementiraju projekti obnove i razvoja, prije svega veliki projekt infrastrukture južnog kraka na koridoru 5-C kroz BiH i 66 kilometara na području Republike Srpske. Što se tiče velikog projekta "Talgo", stiglo je osam vozova i do kraja decembra se očekuje i deveta, preostala kompozicija tih vozova. 

Mehinagić je ocijenio da će u 2012. za željeznički sektor biti izazov da se održi postojeći nivo prijevoza, s obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju. Naglasio je da se nastavljaju aktivnosti na stablizaciji poslovanja žaljezničkih kompanija u BiH. 

„Bosanskohercegovačka željeznička javna korporacija će nastaviti pripreme za implementaciju novih projekta obnove i razvoja. U idućoj godini će se obaviti značajne investicione aktivnosti u obnovi željezničke infrastrukture u BiH, a do kraja godine trebalo bi da započne i obnova pruge Bradina-Sarajevo“, kazao je Mehinagić.

 


 

Sarajevo-x.com                                              

                                         Odobren Vladin prijedlog za izmjenu Zakona o Željeznicama

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su većinom glasova danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama FBiH, koji je u parlamentarnu proceduru proslijeđen iz Federalne vlade.

Po riječima resornog federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, izmjenama je predviđeno da Željeznice FBiH nastave rad u sadašnjem obliku organizovanja kao društvo s ograničenom odgovornošću. 

Druga glavna odrednica je smanjenje članova Nadzornog odbora (NO) preduzeća s 11 na sedam. 

Od sedam članova, šest bi imenovala Vlada, od kojih bi jedan bio predstavnik sindikata ukoliko se sindikati o tome dogovore. 

Ako se ne dogovore, onda bi Vijeće uposlenika u Željeznicama delegiralo šestog člana, a sedmi bi bio predstavnik privatiziranog kapitala. 

Izet Mehinagić, pomoćnik u Ministarstvu prometa i komunikacija, rekao je da je osnovna namjera Vlade u pogledu izmjena aktuelnog zakona o Željeznicama FBiH - zaštita stoposto državnog kapitala u željezničkoj infrastrukturi. 

Ministar Bijedić je dodao da novac koji Vlada daje Željeznicama ide za održavanje infrastrukture, koja se mora održavati, kako je naglasio, a ne operateru u privatiziranom dijelu.

 


 

14.12.2011.

eKapija.ba 

Ocjena Delegacije EU u BiH: Koridor Vc i dobra željeznica preduslov za privlačenje investicija

Postojanje autoputa i kvalitetne željeznice na Koridoru Vc u dijelu kroz BiH preduslov je da se privuku investicije, ubrza tranzit i poboljša život ljudi uz put, ocjena je Delegacije EU u BiH.

Na današnjem neformalnom brifingu za medije u Delegaciji EU naglašena je važnost Koridora Vc kao razvojnog mehanizma ekonomije i cjelokupnog društva BiH.

Sam koridor, jedna je od poruka, predstavlja šansu za lakše privlačenje investitora, a samim tim i poboljšanje uslova za stanovništvo BiH.

Na brifingu je navedeno da analize frekventnosti na saobraćajnicama na trasi Koridora Vc u BiH pokazuju da one zadovoljavaju postojeće transportne potrebe BiH i susjednih zemalja, ali da su kapaciteti blizu zasićenja i da će za nekoliko godina doći će do zagušenja na koridoru.

I ovaj put je ponovljeno da Koridor Vc nije samo transportni koridor već i infrastrukturni i komunikacijski.

EU je ponovila svoju predanost da pomogne BiH da se osposobi koridor, finansijski i u svakom drugom pogledu, kako zbog BiH tako i zbog interesa Unije.

Međutim, zaključeno je, glavni teret će morati podnijeti sama BiH.


 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Web stranica je prilagođena za rezoluciju 1280x1024, IE 7