17 July 2024

Rafting na Uni sa Željeznicama FBiH

rafting

Ako želite upoznati krajišku ljepoticu Unu, jednu i jedinu, najbolje je da se otisnete njenim smaragdnim vodama, hirovitim brzacima i slapovima što se uz gromoglasan huk stropoštavaju niz sedrene stijene stvarajući bijele oblake pune vodenih čestica.

Da biste doživjeli ovo jedinstveno iskustvo Željeznice FBiH i Green River Una Rafting osmislili su atraktivnu ponudu sa povoljnim cijenama za sve koji žele uživati u prirodnim ljepotama, adrenalinu, ukusnoj hrani, piću, kvalitetnom smještaju i prevozu.

Za Bihać je najbolje krenuti savremenim BH Vozom sa udobnim Talgo garniturama koji sa sarajevske željezničke stanice polazi svaki dan u 16:00 sati. Sa sjedištima čiji je stepen udobnosti ravan onome u omiljenoj kućnoj fotelji, putovanje do Bihaća protiče sigurno, ugodno, uz piće iz biffea, wi-fi konekciju i dremuckanje iz kojeg lako možete skliznuti u ugodan san.

Po dolasku na Željezničku stanicu Bihać u 00:22 sati, dočekuje vas ljubazno osoblje Green River Una Raftinga sa kvalitetnim autobusima i prevozi vas do konačišta u ugodnom motelu udaljenom nekih 15 minuta vožnje ili do romantičnih bungalova smještenih u samom rafting centru u Lohovu.

Nakon noćenja, u 10:00 sati slijedi obilan doručak uz razne pite, sireve i jogurt. Uz vas su sve vrijeme članovi Green River Una Raftinga koji vode računa o tome da sve prođe u najboljem redu. Sa njima u 11:00 sati zadužujete opremu za rafting (ratfing hlače, zaštitni prsluk, kacigu itd.) i krećete na rijeku. Po dolasku u Nacionalni park „Una“ u 11:45 sati upoznajete se sa iskusnim skiperima koji će vas podučiti tehnikama veslanja i povesti u nezaboravnu avanturu.

Glavna zabava, odnosno rafting, počinje tačno u podne. U velike gumene čamce može stati do 10 ljudi. Oni sa najjačim mišićima hvataju se vesala i zajedno sa skiperom veslaju pod njegovom komandom. Filmskom brzinom smjenjuju se ushićenost krajolikom i strah pred prirodom koja svoju silu otvoreno demonstrira. Zahvaljujući velikom iskustvu skipera pod čijom komandom veslači, barem prividno, krote rijeku, taj strah se uvijek povuče pred raskošnom ljepotom koja sa svih strana nadolazi.

Četiri sata, koliko traje rafting, prođu kao treptaj oka. Uz mnogo vriske, cike i smijeha. Svima se čini, kad prije.

U 16:00 sati slijedi povratak u Lohovo. U 17:00 sati servira se bogati ručak tokom kojeg će iscrpljeni ali sretni rafteri iskusitu čuvenu krajišku gostoljubivost i velikodušnost. Obilje miješanog mesa, pekarskog krompira i salate brzo vraćaju snagu i opet u pratnji članova Green River Una Raftinga kreće se u obilazak Bihaća.

I taman kad se pomisli da se nema više šta vidjeti i doživjeti, u 21:00 sat slijedi večera u Lohovu. Ćevapi, lepinja i kajmak. Opušteni i siti, lako je i zapjevati. Sjedeljka se produži do sat iza ponoći i da nije sjajnih vodiča Green River Una Raftinga koji vode računa apsolutno o svemu, još bi se moglo i zakasniti na voz.

Zajedno sa njima i njihovim autobusima slijedi dolazak na Željezničku stanicu Bihać. Voz za Sarajevo kreće u 02:03 sati. Umorni i sneni, opijeni atmosferom i ljepotom, sa mnoštvom slika pred očima, putnici će lako utonuti u san. A kad se u 10:28 iskrcaju u Sarajevu neće biti sigurni da li su zaista bili na raftingu na Uni ili su samo sanjali…

Cijena izleta: za imaoce režijskih karti ŽFBiH kompletan izlet sa raftingom i ulaznicom u Nacionalni park „Una“ 95KM+12KM= 107 KM po osobi.

Izlet bez raftinga i bez karte za Nacionalni park „Una“ je 50 KM po osobi.

Za zainteresirane koji ne posjeduju režijske karte ŽFBiH važi ista cijena, uz doplatu povratne karte Sarajevo-Bihać-Sarajevo po cijeni od 57,10 KM. Rezervacija sjedišta je obavezna i iznosi 1,00 KM u jednom smjeru.

Učenici, studenti, novinari, penzioneri i grupe od 6 i više osoba ostvaruju pravo popusta od 30%. Djeca od 4 do 12 godina ostvaruju pravo pospusta od 50 %.

Kontakt osoba za Željeznice FBiH: Aldijana Šahinović 033 47 75 97

Kontakt za Green River Una Rafting: E-mail: [email protected] email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript mobitel: +385911811819 www.unarafting.com

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024