24 June 2024

Vodene bujice odnijele dijelove pruge

ŽFBiH

Željeznički saobraćaj u FBiH još uvijek je u prekidu na pojedinim dionicama. I dalje, najteže stanje je u Poslovnom području Tuzla, gdje je zbog plavljenja četiri mosta u prekidu kompletan željeznički saobraćaj na relacji od Tuzle ka Banovićima, Zvorniku, Doboju i Brčkom.

Na pruzi Brčko-Banovići u Živinicama vodena bujica odnijela je jedan kilometar tucanika i ostavila šine bez oslonca. Ista je situacija na dionici pruge Zenica-Maglaj u Topčić Polju kod Nemile, gdje je usljed nanosa odnesen tucanik i oštećena kontaktna mreža, a usljed ogromnog klizišta došlo je do pomijeranja kolosijeka. Na dionici pruge Kakanj-Lašva usljed pomijeranja tla došlo je do zatrpavanja kolosijeka na više mjesta. Radovi na sanaciji dionice pruge su u toku.

Ekipe željezničara danonoćno su na terenu sa svom raspoloživom mehanizacijom u cilju što hitnije uspostave saobraćaja od Kaknja do Zenice, odnosno, od državne granice u Čapljini do Zenice.

Tek po povlačenju vode biće moguće pristupiti sanaciji dijela pruge od Sarajeva do Doboja, kao i u cijelom Tuzlanskom kantonu, kako bi se što hitnije uspostavio nesmetan protok robe i putnika.

Napominjemo, lokalni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Kakanj-Sarajevo od jutros je ponovo uspostavljen, a putnički vozovi na relaciji Sarajevo- Čapljina neometano saobraćaju.

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024