30 May 2024

Željezničari potpuno sami oslobodili cijelu prugu od snježnih nanosa

Radeći dan i noć bez prestanka od 03.februara 2012. godine, potpuno sami, bez ičije pomoći i uz vrlo skromna mehanička sredstva, željezničari FBiH uspjeli su, konačno 08.02.2012. godine u podnevnim satima, osloboditi  južnu prugu od snježnih nanosa čija je visina iznosila na desetine metara, a dužina na pojedinim dionicama i preko 200 metara. Najteža tri smeta bura je nanijela između Jablanice i Drežnice, a sa posljednjim u mjestu Ćopi, željezničari su se teškom mukom izborili, koristeći lokomotive za njihovo razbijanje iz pravca Mostara i Jablanice.

Probijanjem i posljednjeg snježnog smeta u Ćopima dužine od 200 metara, ostvarile su se pretpostavke za ponovno uspostavljanje saobraćaja na relaciji

Sarajevo-Ploče, koji je zbog snježne elementarne nepogode obustavljen od 03.02.2012. godine. Međutim, problem još uvijek predstavljaju ogromne ledenice koje su se formirale u tunelima i koje se tek trebaju otkloniti da bi se putnički i teretni saobraćaj ponovo počeo odvijati na ovom pravcu.

Od trenutka kad je cijela zemlja u potpunosti zametena snijegom, željezničari u FBiH  maksimalno su se organizirali i dali sve od sebe kako bi pruge održali živim. Danonoćno, na terenu su se smjenjivale ekipe od stotinjak željezničara. Najveće probleme stvarala im je bura koja je puhala 100 km/h, i na svaku bač enu lopatu snijega, dodavala nove tri.

Činjenica koja nigdje u javnosti nije spomenuta jeste da su željezničari cijelo vrijeme držali pod kontrolom cca 500 km pruge, čisteći ih od snježnih nanosa i lavina, dok su mnogi putni pravci bili zatrpani i da su cijelo vrijeme održavali privredni sistem u BiH. Probijanjem snježnog džepa u mjestu Ćopi

kod Drežnice, ŽFBiH u potpunosti drže pod kontrolom cijelu pružnu mrežu dužine 608,5 km. Cijelo vrijeme, saobraćaj na relaciji Sarajevo-Doboj-Bosanski Šamac i međunarodni putnički saobraćaj do Zagreba, Beograda i Budimpešte odvijao se otežano, uz velika kašnjenja, ali po redovnom redu vožnje.

Nijedan privredni subjekt u FBiH nije bio ugrožen, jer su ŽFBiH redovno dopremale ugalj i ostale sirovine.

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024