26 May 2024

Kamion u Hrvatskoj podletio pod voz na liniji Sarajevo- Budimpešta

ŽFBiH

Dana 19. novembra 2012. godine u 12 sati i 11 minuta, na pruzi između stanica Strizivojna-Vrpolje i Đakovo, na željezničko-cestovnom prelazu u Budrovcima (osiguranom cestovnim prometnim znacima), pod međunarodni putnički voz broj 258 koji je vozio na relaciji Sarajevo-Budimpešta, podletio je kamion-mikser.

Tom prilikom ozlijeđeno je 12 putnika, mašinovođa, pomoćnik mašinovođe i vozač kamiona, a lokomotiva je iskliznula. Svi povrijeđeni putnici među kojima su se nalazili i putnici Željeznica FBiH zbrinuti su i van životne opasnosti.

S obzirom na to da se nesreća dogodila na području pod ingerencijom Hrvatskih željeznica, da je lokomotiva koja je iskliznula HŽ-ova i da je njome upravljalo vozno osoblje Hrvatskih željeznica, uviđaj obavljaju policijski službenici PU Osječko-baranjske PP Đakovo.

Pruga je zatvorena do daljnjeg, a putnici iz navedenog voza prevoze se autobusima do stanice Osijek, odakle će nastaviti putovanje vozom prema Budimpešti. Voz broj 259 na relaciji Budimpešta – Sarajevo prometovat će pomoćnim prevoznim putem preko Vinkovaca. Putnici ostalih vozova na toj dionici pruge prevozit će se autobusima između stanica Đakovo-Strizivojna-Vrpolje i Slavonski Šamac.

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024