24 June 2024

Od 18. maja počinje saobraćati voz do Visokog

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i Generalni direktor JP Željeznica Federacije BiH Enis Džafić, potpisali su Aneks ugovora o obavljanju usluga i sufinansiranju željezničkog putničkog saobraćaja, kojim se linija Sarajevo – Podlugovi produžava do Visokog, kako bi i stanovnicima naselja Lješevo bilo omogućeno korištenje voza.

Od ukupnog broja putnika u Federaciji, u prvom kvartalu ove godine, 28.715 ili 40% putnika je saobraćalo upravo na linijama za Pazarić i Podlugove.

Ministar Šteta je kazao da je na prijedlog Ministarstva sobraćaja i zbog opravdanosti uvođenja linija do Pazarića i Podlugova, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila sufinansiranje željezničke linije do Visokog. “Voz do Visokog počinje saobraćati 18. maja. Na ovaj način će se i stanovnicima naselja Lješevo, u općini Ilijaš, omogućiti brže, povoljnije i sigurnije putovanje, što je naš konačni cilj”, rekao je Šteta.

Generalni direktor JP Željeznica Federacije BiH Enis Džafić, istakao je da je razultat uvođenja linija do Pazarića i Podlugova, opravdao očekivanja, te da se nastavlja dobra saradnja sa Vladom Kantona Sarajevo, koja je prva prepoznala važnost željezničkog saobraćaja. “Mnogo je prednosti korištenja željeznica jer, pored sigurnosti, masovnog i povoljnog prevoza, rasterećujemo gužve i istovremeno utičemo na zaštitu ekologije”, kazao je Džafić.

Saradnja Vlade KS i Željeznica FBiH će biti nastavljena i unaprijeđena, a red vožnje, informacije o cijeni karata i sve dodatno o liniji Željeznička stanica – Podlugovi – Visoko će biti blagovremeno objavljene na našoj web stranici.

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024