30 May 2024

Pušten u rad automatski uređaj za regulisanje saobraćaja na ŽCP Struge

ŽFBiH

Pušten u rad automatski uređaj za regulisanje saobraćaja na ŽCP Struge Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju javnost da je u utorak 25.03.2014. godine pušten u rad automatski uređaj za regulisanje saobraćaja sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima na putnom prelazu Struge u Općini Čapljina. To je prelaz u nivou gdje se željeznička pruga ukrštava sa lokalnom cestom prema istoimenom naselju Struge.

Uređaje za osiguranje saobraćaja finansirale su Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine iz kreditnih sredstava realiziranih putem EBRD-a. To je nastavak projekta glavne opravke pruge Konjic – Čapljina, koji ubuhvata i ugradnju nove i sanaciju postojeće signalno-sigurnosne opreme.

Uređaji za osiguranje prelaza Struge koncipirani su tako da se na cestovnim signalima prvo uključuji svjetlosno-zvučna signalizacija, a nakon toga počinju se spuštati polubranici.

Njihovom ugradnjom značajno je povećan nivo sigurnosti, kako željezničkog tako i cestovnog prometa, naravno uz poštovanje odgovarajuće signalizacije i važećih prometnih propisa.

Na dijelu pruge od Mostara do Čapljine, istim nivoom zaštite i istim uređajima osigurani su i željezničko-cestovni prelazi u nivou Bačevići i Žitomislići, a očekujemo da će isti uređaji uskoro biti pušteni u funkciju i na pružnom prelaz Gabela.

Ispravnost rada uređaja za osiguranje prelaza kontroliše se u stanici Čapljina putem staničnih signalno-sigurnosnih uređaja, kao i dodatnim uređajem za kontrolu ispravnosti uređaja za osiguranje prelaza tzv. ERP-om.

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024