30 May 2024

Saopćenje za javnost povodom potpisivanja Pisma namjere između RCA i ŽFBiH

ŽFBiH

Predsjednik Uprave Rail Cargo Austria AG Gruppe (RCA) dr. Erik Regter, direktor Express-Interfracht Austria Zoltan Potvorszki i predsjednik Uprave JP Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine dr.sc. Nedžad Osmanagić, potpisali su u petak 02.03.2012. godine u Sarajevu Pismo namjere u cilju uspostave saradnje između ovih kompanija.

Cilj saradnje između RCA i ŽFBiH je unapređenje, razvoj i povećanje transporta roba na Koridoru V-c od Luke Ploče prema Srednjoj Evropi i uspostavljanje dobre konekcije na glavne transportne koridore, uključujući i panevropski Koridor X. U međunarodnom teretnom i kombinovanom saobraćaju, planirano je povećanje obima prevoza na ovom pravcu što je u skladu sa nastojanjima ŽFBiH da budu konkurentan i pouzdan partner.

RCA i ŽFBiH zajednički će dogovarati i planirati realizaciju projekta u cilju rasta željezničkog transporta u izvozu i uvozu na području Federacije Bosne i Hercegovine, na relaciji Luka Ploče i Srednja Evropa, to jest na Koridoru Vc. Jedan od ciljeva je i povećanje kontejnerskog transporta i intenziviranje saradnje između dvije željeznice.

S obzirom na to da je osnova transportne politike EU razvoj željezničkog i pomorskog saobraćaja, a posebno veza željeznica i lučkih terminala, uspostavljanje jedne ovakve saradnje od velikog je značaja za državu BiH i njenu integraciju u veliku evropsku porodicu.

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024