17 July 2024

Upozorenje stanovništvu uz prugu Zenica –Maglaj: Kontaktna mreža pod naponom 25.000 Volti

ŽFBiH

Željeznice FBiH upozoravanju stanovništvo koje živi uz prugu Zenica – Maglaj da je kontaktna mreža uz lijevi i desni kolosijek pod naponom od 25.000 volti, te ih molimo da budu vrlo oprezni prilikom saniranja svoje imovine da ne bi došlo do ugrožavanja života. Ukoliko je potrebno izvršiti radove u blizini kontaktne mreže, molimo stanovništvo da se obrate predstavnicima ŽFBiH i uz njihov nadzor to urade.

Pored ovoga, želimo istaći da su neprekidnim radom na otklanjanju kamenja, blata, balvana i drugog materijala koje su vodene bujice i klizišta nanijeli na prugu, radnici ŽFBiH ostvarili preduvjete da se dionica pruge Zenica – Maglaj-Zenica u narednih dan ili dva u potpunosti očisti i počnu vršiti pripreme za uvođenje laganih vožnji. Na taj način, ako bi se radovi odvijali po planu, Sarajevo bi se u što skorije vrijeme željezničkim putem povezalo sa Maglajem.

Na pruzi Zenica – Maglaj postojalo je 17 kritičnih mjesta koja su direktno ugrožavala lijevi i desni kolosijek zbog klizišta zemljišta, nanosa materijala i izlijevanja potoka bujičara, kao i pokidane kontaktne mreže.

Ekipe željezničara su danonoćno na terenu i uz svu raspoloživu mehanizaciju rade na otklanjanju posljedica elementarne nepogode. Najteža situacija bila je u mjestima Topčić Polje, Nemila, Kahrimani, Globarica, Mračaj itd.

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024