17 July 2024

Reakcija ŽFBiH povodom najave da će bh. vlasti povećati akcizu na gorivo za gradnju autocesta sa 10 na 15 feninga

ŽFBiH

Zaustaviti diskriminaciju u odnosu na ceste!

Povodom najave da bh.vlasti namjeravaju povećati akcizu na gorivo za gradnju autocesta sa 10 na 15 feninga, Željeznice Federacije BiH izražavaju najoštri protest i podsjećaju javnost da bi se na taj način nastavilo nelegalno favoriziranje jednog transportnog sistema u odnosu na drugi, što je protivno svim zakonima i smjernicama Evropske unije.

Naime, akcize za finansiranje cesta i autocesta iz naftnih derivata, uvedene su još 2009. godine i to, 0,15 KM po jednom litru nafte za ceste i 0,10 KM po jednom litru nafte za izgradnju autocesta! Uvođenjem dodatnih 5 feninga za gradnju autocesta, cestama i autocestama obezbijedilo bi se ukupno 0,30 KM po litri goriva.

Takvoj politici neprincipijelnog favoriziranja cesta i autocesta u odnosu na željeznice, mora se stati u kraj, iz razloga što se željeznički sektor u BiH godinama pokušava izboriti za uvođenje akciza u iznosu od 5 feninga po litri goriva. Međutim, ti pokušaji redovno bivaju opstruirani od strane cestovnih i naftnih lobija, pa željeznice ostaju bez akciza, kao dodatnog izvora prihoda iz vanbudžetskih sredstava, neophodnog iz razloga što entitetske vlade kao vlasnici željeznica, ne ispunjavaju ni 20 % posto svojih ugovorenih obaveza, kada je u pitanju finansiranje ovog javnog infrastrukturnog sistema.

Ukoliko bi Parlament BiH, kao što je najavljeno, usvajao izmjene Zakona o akcizama, to bi se moralo odnositi na uvođenje  5 feninga po litri goriva, ali za željeznice!

Iz ovog razloga, Željeznice FBiH pozivaju Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Regulatorni odbor željeznica BiH, kao i Željeznice RS da učine maksimale napore kako bi se izbjegao ovakav način diskriminacije željeznica u odnosu na cestovni transport, jer su i željeznice poput cesta u vlasništvu države i zaslužuju ravnopravan tretman.

Credit card security / Terms of use / Privacy statement

Railways of the Federation of Bosnia and Herzegovina ©2024