24 April 2024 godine

Apel nadležnim organima povodom učestalog obrušavanja drveća na pruzi Nemila- Jelina

ŽFBiH

Povodom učestalog obrušavanja drveća na pruzi Nemila – Jelina, izazvanog nelegalnom sječom šume u tom području, Željeznice FBiH apeliraju na nadležne organe da što prije poduzmu sve zakonske mjere, kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje željezničkog saobraćaja.

U proteklih desetak dana, tačnije, u nedjelju 26.10.2014. godine i u dane vikenda 01.11. i 02.11.2014. godine, na pomenutoj dionici došlo je tri puta do udaranja odsječenog drveća u lokomotivu što je dovelo do oštećenja vučnih vozila Željeznica FBiH, velikih kašnjenja u saobraćaju, pa i otkazivanja pojedinih vozova.

O svakom od ovih događaja, ŽFBiH su uredno obavještavale MUP Zeničko-dobojskog kantona kao i Kantonalnu šumsku upravu. Svaki put utvrđeno je da je do obrušavanja drveća na prugu došlo usljed nelegalne sječe šuma na tom području.

S obzirom na to da sječa šume uz pružni pojas može direktno ugroziti živote svih učesnika u željezničkom saobraćaju, oštetiti željezničku imovinu i izazvati zastoj u transportu roba i putnika, javno apeliramo na sve nadležne organe da se što hitnije uključe u rješavanje ovog problema čije bi posljedice mogle biti nesagledive.