17 Juli 2024 godine

Novo osiguranje na ŽCP Alića Han u Ilijašu

ŽFBiH

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju javnost da će dana 10.01.2019. godine u 11 sati pustiti u rad automatski uređaj za regulisanje prometa sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima na željezničko- cestovnom prelazu Alića Han, Općina Ilijaš, u km 234+289 željezničke pruge Šamac – Sarajevo – Čapljina.

Postavljanje ovog modernog uređaja doprinijet će povećanju sigurnosti u odvijanju željezničkog i cestovnog saobraćaja, vozovi se neće više zaustavljati ispred prelaza, skratit će se vrijeme zadržavanja vozila i podići nivo sigurnosti na željezničko-cestovnim prelazima.

U finansiranju ovog projekta vrijednosti Ugovora sa PDV-om u iznosu od 359.766,11 KM, Željeznice FBiH učestvovale su sa 50% (posto) sredstava, a Direkcija za Ceste Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš sa po 25% (posto) sredstava. Izvođač radova je domaća kompanija STEP d.d. Sarajevo.

Svi učesnici u saobraćaju dužni su poštovati postavljenu cestovnu i željezničku signalizaciju na mjestu ukrštenja u nivou željezničke pruge i ceste.