17 Juli 2024 godine

Poplave zaustavile vozove!

ŽFBiH

Usljed elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila cijelu Bosnu i Hercegovinu putnički i teretni željeznički saobraćaj u FBiH odvija se otežano, a na pojedinim dionicama je u potpunosti obustavljen. U cilju prevencije nastalih šteta i osiguranja bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja, formiran je krizni štab ŽFBiH i operativne ekipe upućene su na teren.

Najkritičnije stanje je u Poslovnim područjima (PP) Sarajevo, Tuzla i Zenica, dok se željeznički transport sa manjim teškoćama odvija u PP Mostar, a u PP Bihać neometano.

Usljed vanrednih okolnosti uzrokovanih vremenskim nepogodama, došlo je do otkazivanja putničkih vozova na sljedećim relacijama:

– Kakanj- Zenica;
– Zenica-Sarajevo-Zenica;
– Zenica-Kakanj;
– Zenica-Maglaj-Zenica;
– Doboj-Sarajevo-Doboj,
– a međunarodni putnički voz koji je saobraćao na relaciji Sarajevo-Zagreb-Sarajevo, zbog
uslova na terenu, saobraća samo na relaciji Sarajevo-Kakanj-Sarajevo.

Do potpune obustave putničkog i teretnog saobraćaja došlo je na prugama Tuzla-Zvornik, Tuzla-Brčko, Tuzla-Banovići, Tuzla-Doboj, Doboj-Zenica i Zenica-Kakanj.

Operativne ekipe ŽFBiH nalaze se na terenu. Direktorima PP ŽFBiH naloženo je da poduzmu svemjere iz svoje nadležnosti i u skladu sa Pravilnikom o postupanju u vanrednim okolnostima,ostvare saradnju sa predstavnicima lokalnih zajednica i Civilne zaštite, mobilišu svo raspoloživo ljudstvo i materijalno-tehničke resurse u cilju ublažavanja posljedica poplava.