30 Maj 2024 godine

Saopćenje za javnost povodom štrajka najavljenog za 16. oktobar 2012. godine (2 dio)

ŽFBiH

Povodom štrajka najavljenog za 16. oktobar 2012. godine od strane sindikata ŽFBiH, zbog neredovne uplate zdravstvenog osiguranja, Uprava Željeznica FBiH održala je sastanak sa pomoćnikom federalnog ministra prometa i komunikacija Izetom Mehinagićem i predstavnicima sindikata u ŽFBiH, na kojem su  pokušali doći do rješenja.

Predstavnici sindikata u ŽFBiH izrazili su duboko nezadovoljstvo zbog nedolaska federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića na ovako važan sastanak i istakli da je svojim nedolaskom, ministar Bijedić još jednom pokazao ignorantski odnos prema Željeznicama FBiH i problemima u kojima se nalazi ovo preduzeće.

Njegov pomoćnik Izet Mehinagić potvrdio je predstavnicima sindikata da se rješenje problema željezničara vezanih za zdravstveno osiguranje nalazi izvan Željeznica FBiH, odnosno, da ih mora rješavati Vlada FBiH. Uporište za njihovo rješavanje je već donešeni Zakon o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH za period od 2008. do 2012. godine, prema kojem je Vlada FBiH dužna snositi obaveze poslodavca prema javnim fondovima, a koji nikad nije zaživio.

S obzirom na to da je štrajk zakazan za utorak 16. oktobra 2012. godine, učesnici sastanka izrazili su nadu da će nadležne institucije uspjeti do ponedjeljka 15. oktobra 2012. godine iznaći modus za rješenje problema željezničara vezanih za zdravstveno osiguranje. Međutim, predstavnici sindikata zatražili su od Uprave ŽFBiH da se pristupi i utvrđivanju Sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka, u slučaju da se njihovi zahtjevi ne ispune.