17 Juli 2024 godine

Svi putni pravci na prugama ŽFBiH prohodni

Procjena šteta

Svi putni pravci na prugama Željeznica FBiH od danas su prohodni i snabdijevanje privrednih subjekata vrši se neometano, uz laganu vožnju i pojačane mjere opreza!

Otklanjanjem i saniranjem 50 kriznih tačaka na određenim dionicama, omogućeno je povezivanje kompletne pruge na koridoru Vc od Doboja do Čapljine, uz pružne pravce na relaciji Tuzla- Zvornik, Tuzla-Brčko, Tuzla-Banovići i Tuzla-Doboj.

Dalje povezivanje Željeznica FBiH sa Banjom Lukom, odnosno, Hrvatskom i Srbijom zavisi od dinamike radova koje budu izvodili Željeznice RS, Hrvatske željeznice i Željeznice Srbije.

S obzirom na to da su u početnoj fazi štete na prugama ŽFBiH procijenjene na cca 8, 3 miliona KM, njihova sanacija će koštati barem tri puta više. Zbog nedostatka vlastitih sredstava za saniranje pružne mreže, ŽFBiH uputile su apel za pomoć međunarodnim željezničkim asocijacijama poput UIC-a, CER-a, ali i drugim željezničkim upravama.

U jeku borbe za osposobljavanjem željezničkog saobraćaja, Željeznicama FBiH blokirani su računi, što je dovelo ovu kompaniju u situaciju da bukvalno ne može kupiti ni litar nafte, te ŽFBiH insistiraju na hitnoj deblokadi računa, kao i na što skorijem imenovanju Uprave, jer ova kompanija mjesecima posluje bez iste.

Krađa željeznih utega, kablova i drugog materijala i u redovnim, a naročito u vanrednim okolnostima, predstavlja direktan atak na sigurnost i živote svih čije je poslovanje i kretanje vezano uz prugu, te ŽFBiH apeluju nadležnim organima da poduzmu sve aktivnosti na otkrivanju i sankcionisanju počinitelja.

Zahvaljujući danonoćnom zalaganju željezničara, kritične tačke na dionicama od Sarajeva do Zenice i od Zenice do Maglaja otklonjene su još prije nekoliko dana i uspostavljen je prvo teretni, a potom i putnički saobraćaj uz pojačane mjere bezbjednosti. Otklanjanjem kritičnih tačaka u tuzlanskom području, pruge ŽFBiH konačno su u potpunosti uvezane i prohodne.