17 Juli 2024 godine

Učenici OŠ „Malta“ uživali u putovanju vozom na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole “Malta”, u pratnji svojih učiteljica, uživali su 08.09.2021. godine u vožnji modernim vozom ŽFBiH na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo. Osmijesi na dječijim  licima govorili su o tome koliko im se dopada putovanje vozom kojim je njih 80 krenulo na izlet. Za mnoge od njih, to je bilo prvo putovanje željeznicom, a sudeći po euforiji i zadovoljstvu koje su pokazivali, vjerovatno ne i posljednje.

Učiteljice ove osnovne škole htjele su djeci priuštiti jedan malo drukčiji školski dan kojeg će se rado sjećati i zato su im organizovale izlet vozom do Pazarića, odakle će se uputiti do Planinarskog doma “Ormanj”.

-Zdravlje djece nam je na prvom mjestu. Sretne smo što smo primijetile velike osmijehe na njihovim licima čim smo došli na stanicu. A tek koliko im se dopao voz! Jedva su čekali da uđu u njega i da krene-  rekla je učiteljica Džana Šalaka.

Dok se voz kretao prema odredištu i nakratko se zaustavljao u stanicama Alipašin Most, Ilidža, Blažuj… djeca su uživala u svojim udobnim sjedištima gledajući kroz velike prozore, šalila se, smijala, neko je i pjevušio…. Za njih je ovo putovanje nezaboravno.  Jedna od učenica koja se nikad prije nije vozila vozom, odlučno je rekla da želi dovesti mamu na Željezničku stanicu i s njom putovati. Rekla je da joj se mama također nikad nije vozila vozom i da bi i ona trebala imati ovo lijepo iskustvo.

-Danas mi je poseban dan, jer nikad ranije nisam putovala vozom. Uvijek ću ga se sjećati-rekla je učenica Tanja.

Njen školski drug Kerim s oduševljenjem se prisjetio svog  putovanja za Mostar prije dva mjeseca.  Putovao je s majkom i oboje su bili prezadovoljni komforom koji pruža voz i što su mogli gledati kroz prozore u prekrasne predjele kroz koje su prolazili. Naglasio je da mu je od svih prevoznih sredstava najdraži i najudobniji voz i da bi, kada bi mogao birati, uvijek birao da putuje vozom.

Kada se voz zaustavio nakon malo više od trideset minuta vožnje na Željezničkoj stanici u Pazariću, učenici su izašli u pratnji svojih učiteljica.

Za kraj učiteljica je malo glasnijim tonom upitala djecu kako im se činila vožnja.

-Super!-svi su glasno uzviknuli.

U sklopu povlastica za svoje putnike, Željeznice FBiH obezbjeđuju posebne povlastice za djecu uzrasta između 4 i 12 godina, a to znači da su za njih  putničke karte na svim destinacijama 50% jeftinije.