30 Maj 2024 godine

Voz Sarajevo – Podlugovi – Sarajevo od 03.01.2022. godine

Željeznice FBiH uvode u saobraćaj novu željezničku putničku liniju na relaciji Sarajevo – Podlugovi- Sarajevo od 03.01.2022. godine. Uvođenje ove putničke linije rezultat je sporazuma kojeg su ŽFBiH postigle sa Vladom Kantona Sarajevo i Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, a u skladu sa Zakonom o željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja.

Nakon što je Vlada KS utvrdila interes Kantona Sarajevo za obavljanje usluga željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Podlugovi- Iljaš- Željeznička stanica Sarajevo, Ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranju željezničkog putničkog saobraćaja između Željeznica FBiH i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo potpisan je 20.12.2021. godine i primjenjivat će se do 31.12.2022. godine.

Vozovi na relaciji Sarajevo- Podlugovi-Sarajevo saobraćat će svaki dan i zaustavljat će se u stajališnim mjestima Alipašin Most, Briješće, Rajlovac, Reljevo, Semizovac, Vogošća, Ilijaš staro stajalište, Ilijaš Grad i Podlugovi, a radit će se i na uspostavljanju stajališnog mjesta u Buča Potoku. Vožnja na ovoj relaciji trajat će 36 minuta. Putnici koji posjeduju važeće mjesečne đačke, studentske i pezionerske karte za javni linijski prevoz putnika na području Kantona Sarajevo, iste mogu koristiti za prevoz vozom na ovoj relaciji.

Kako bi svoje usluge učinili pristupačnijim za što veći broj ljudi, Željeznice FBiH omogućile su korisnicima popuste u cijenama svojih usluga i to: 20 % za povratnu kartu, 30 % za studente, novinare, invalide, penzionere, i grupe od 6 do 30 putnika, 50 % za djecu od 4 do 12 godina, grupe od 30 i više putnika, mjesečne karte, slijepa lica i njihove pratioce. Djeca do 4 godine putuju besplatno.

Uvođenje u saobraćaj nove putničke linije Sarajevo-Ilijaš-Podlugovi nastavak je saradnje koju su ŽFBiH i Vlada Kantona Sarajevo sa Ministarstvom saobraćaja KS započele u avgustu ove godine uvodeći u saobraćaj liniiju Sarajevo-Pazarić-Sarajevo. Taj postupak u potpunosti je opravdao očekivanja Željeznica FBiH, Vlade KS i prije svega, putnika koji svakodnevno koriste ovu liniju.

Interes koji je pokazala Vlada Kantona Sarajevo odličan je primjer i drugim kantonima da prepoznaju interes svojih građana za kvalitetnim prevozom, i na ovaj način, u skladu sa Zakonom o željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, riješe pitanje javnog saobraćaja.