24 Juni 2024 godine

ŽFBiH i TCDD potpisale Memorandum o razumijevanju kojim su definirani uslovi o poboljšanju saradnje u oblasti željezničkog prometa

ŽFBiH

Predsjednik Uprave ŽFBiH Nijaz Puzić i generalni direktor TCDD Sulejman Karaman potpisali su Memorandum o razumijevanju uz prisutnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula.

Memorandum o razumjevanju

Predsjednik Uprave-Generalni direktor ŽFBiH Nijaz Puzić i generalni direktor Državnih željeznica Republike Turske (TCDD) Sulejman Karaman potpisali su 12.05.2014. godine u Ankari Memorandum o razumijevanju kojim su definirani uslovi o poboljšanju saradnje u oblasti željezničkog prometa.

Memorandum koji predstavlja nastavak i proširenje dugogodišnje uspješne saradnje između ŽFBiH i TCDD započete još 1997. godine, potpisan je u prisustvu predsjednika Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula, što svjedoči o ozbiljnosti namjera o čvršćem povezivanju ekonomije i privrede dvije zemlje, uključujući i željeznički promet i željezničku industriju.

U potpisanom Memorandumu, predsjednici željezničkih uprava Puzić i Karaman izrazili su namjeru za uspostavu saradnje u oblasti osmišljavanja, dizajniranja, proizvodnje i održavanja željezničkih vozila, uzimajući u obzir postojeće aktivnosti i ciljeve za održivi razvoj, ali i da u tu saradnju uključe i nadležne javne i privatne institucije Turske i Bosne i Hercegovine.

Također, TCDD i ŽFBiH će zajednički postaviti ciljeve za podršku saradnje po pitanju zajedničke proizvodnje između trećih firmi sa kojima već imaju saradnju, uzimajući u obzir mogućnost za korištenje u saobraćaju modernih električnih i niskoprofilnih električnih dizel vozova.

Puzić i Karaman su dogovorili da će istražiti mogućnosti uspostavljanja saradnje po pitanjima proizvodnje, održavanja, popravke, nabavke materijala, tehničke pomoći i menadžmenta u okviru željezničkih projekata čija je implementacija u toku ili je planirana prvenstveno u zemljama Srednjeg Istoka i Zaliva, te Evrope, Azije, Afrike i ostalim zemljama.

Podsjećanja radi, saradnja između TCDD i ŽFBiH započeta je još 1997. godine kada su TCDD iznajmile od ŽFBiH 19 elektrolokomotiva. Ugovor o najmu produžavan je svake godine, s tim što se mijenjao broj lokomotiva i uslovi najma. Posljednji ugovor o najmu potpisan je 28. avgusta 2013. godine, i to za osam elektrolokomotiva za potrebe Turskih željeznica u narednih 12 mjeseci, što ima pozitivne finansijske efekte po ŽFBiH. Turci su izrazili interesovanje za najam još dodatnih šest elektro-lokomotiva i za realizaciju tog projekta već su započete aktivnosti.

Tada je razgovarano i o najmu devet Talgo garnitura Turskim željeznicama, a u aprilu ove godine raspisan je i međunarodni tender na koji su ŽFBiH aplicirale.