17 Juli 2024 godine

Od 1. jula direktna linija do Ploča

U Zagrebu je održan sastanak Predsjednika uprave – generalnog direktora Željeznica FBiH, Enisa Džafića i Predsjednika uprave „HŽ putnički prijevoz“, Željka Ukića na kojem je postignut sporazum o uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo-Ploče.

„Postigli smo dogovor sa Hrvatskim željeznicama i ponovo, nakon osam i po godina, uvodimo liniju Sarajevo – Ploče – Sarajevo. Željeznice FBiH su kičma razvoja bh. privrede, i pored rekorda koje bilježimo u teretnom saobraćaju, od izuzetne je važnosti održavanje postojećih i vraćanje novih linija u domaćem i međunarodnom putničkom saobraćaju. Ranije smo uvođenjem kombinovanog prijevoza uspijevali u ljetnoj sezoni omogućiti odlazak na Jadransko more. Direktnom linijom do Ploča podižemo nivo kvaliteta usluge, jer naši putnici će moći po prvi put uživati u putovanju u modernim i udobnim Talgo vagonima do krajnjeg odredišta.

Predsjednik uprave „HŽ putnički prijevoz“, Željko Ukić i Predsjednik uprave – generalni direktor Željeznica FBiH, Enis Džafić

Zahvalio bih se svim našim željezničarima koji ulažu znanje i maksimalne napore da Željeznice FBiH budu iz dana u dan bolje. Zahvaljujem se i kolegama iz Hrvatskih željeznica sa kojima smo uspjeli postići sporazum, na korist i radost svih putnika, kako iz Bosne i Hercegovine tako i Hrvatske, ali i  na radost mnogobrojnih turista iz cijelog svijeta”, izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Voz će saobraćati petkom, subotom i nedjeljom od 01.07.2022. do 11.09.2022. godine. O tačnom redu vožnje i cijenama karata javnost će biti blagovremeno obavještena. Promotivna vožnja najavljena je za 1. juli 2022. godine.