17 Juli 2024 godine

Otvoreno pismo ministru Bijediću Nemate pravo nikoga nazivati kriminalcem, dok sud to ne dokaže!

ŽFBiH

Povodom teksta objavljenog 14.11.2012. godine u „Dnevnom avazu“ pod naslovom „Osmanagića ću smijeniti zbog kriminala“, JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. u cilju zaštite općeg interesa JP ŽFBiH, Uprave i digniteta funkcije koju obnaša dr.sc. Nedžad Osmanagić kao predsjednik Uprave- generalni direktor, upućuju otvoreno pismo federalnom ministru prometa i komunikacija Enveru Bijediću:

Ministre Bijediću,

kao resorni ministar imate pravo pokrenuti istragu o poslovanju Uprave JP Željeznica FBiH, analizirati revizorski izvještaj, sklopljene ugovore i tako dalje. Svim nadležnim organima Željeznice FBiH u svakom trenutku spremne su pružiti svu relevantnu dokumentaciju o svome poslovanju i to nije sporno. Međutim, sporan je način i manir na koji vi prejudicirate ishod postupka samo izuzimanja dokumentacije od strane Federalne uprave policije, uz napomenu da se protiv dr. Osmanagića ne vodi nikakav istražni postupak. Nazivati nekoga kriminalcem, prije nego što nadležni sud to utvrdi, krajnje je neozbiljno i neodgovorno funkcije koju obnašate. Način na koji govorite o prvom čovjeku Željeznica FBiH  prije podsjeća na lični obračun, nego na iskazivanje zabrinutosti od strane resornog ministra za poslovanje preduzeća na koje je naslonjeno 70% privrede naše zemlje.

Neka istražni organi rade svoj posao, radite i Vi svoj, ali Vas molimo da ne iznosite tako teške kvalifikacije na račun ŽFBiH, Uprave i njenog Predsjednika, niti ijednog drugog uposlenika naše kompanije, dok nadležni organi ne utvrde činjenično stanje.

Također Vas želimo podsjetiti da je federalni tužilac još ranije pokrenuo istragu protiv pojedinih bivših rukovodilaca ŽFBiH, radi osnovanih sumnji da su svojim određenim postupcima nanijeli veliku štetu Željeznicama FBiH. Postupak je u toku, ali dok sud ne kaže svoje, ne želimo, niti smijemo nikoga ad hoc nazivati kriminalcem.

Situacija u Željeznicama FBiH konačno se treba rasvijetliti i to za period od 10 godina unazad radi dobrobiti ove kompanije. Najljepše Vas molimo da se i Vi kao resorni ministar angažirate na tome da ovo preduzeće konačno dobije Nadzorni odbor, jer znate da Željeznice FBiH više od dva mjeseca posluju bez istog. Također Vas molimo da se potrudite da Vlada FBiH konačno ispoštuje svoje obaveze prema Željeznicama FBiH, a to je realizacija Zakona o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH dužna uplatiti Željeznicama FBiH 171 milion KM do 31.12. 2012. godine. Pored ovoga, podsjećamo vas da biste se trebali pobrinuti i za provođenje Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, koji je donesen 2003. godine, a prema kojem je Vlada FBiH, od 2004. godine do danas,  dužna uplatiti Željeznicama FBiH 420 miliona KM prema potpisanim i ovjerenim situacijama, uz obračunatu kamatu za neisplaćena sredstva u iznosu od 170 miliona KM.

                                                                                                                                                                                                                                                 Uprava ŽFBiH