24 Juni 2024 godine

Plenum UIC Radne grupe 502 održan u Sarajevu od 10. do 12. oktobra 2017. godine

Željeznice Federacije BiH bile su domaćin i organizator „Plenuma 2017“ UIC-ove Radne grupe za naročite pošiljke, koji je održan u Sarajevu od 10. do 12. oktobra 2017. godine.

Na plenumu je učestvovalo 45 predstavnika željeznica Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Poljske, Češke, Belgije, Luksemburga, Holandije, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, kao i predstavnci obje entitetske kompanije.

Ispred Željeznica FBiH učesnike su pozdravili i poželjeli uspješan rad Rifat Čabrić, pomoćnik izvršnog direktora za poslove željezničkog operatora i Fikret Nukica, pomoćnik izvršnog direktora za poslove željezničke infrastrukture ŽFBiH.

Eminentni stručnjaci iz većine evropskih željeznica koji su zaduženi za planiranje, obradu i prevoz naročitih pošiljaka, raspravljali su o dosadašnjim iskustvima i problemima u radu, profilima kao i o međunarodnoj potvrdi o sposobnosti trčanja vozila i njenom ovjeravanju od relevantnih institucija.

Predstavljena je UIC-Extranet radna platforma koja će olakšati komunikaciju između željezničkih preduzeća, razmjenu podataka i obavještenja.

Na kraju plenuma gosp. Max Blaser iz Švicarskih državnih željeznica je u ime radne grupe pohvalio predstavnike ŽFBiH za dobru pripremu i organizaciju, a posebno se zahvalio Upravi Željeznica FBiH na gostoprimstvu, podršci i pomoći na ovom za evropske željeznice veoma važnom plenumu.