30 Maj 2024 godine

Reagiranje ŽFBiH na tekst objavljen u „Dnevnom avazu“ pod naslovom „Mašinovođe upozoravaju da je ugrožena sigurnost putnika“

ŽFBiH

Povodom teksta objavljenog u „Dnevnom avazu“ 29.11.2014. godine pod naslovom „Mašinovođe upozoravaju da je ugrožena sigurnost putnika“ u kome je od strane Sindikata mašinovođa FBiH sa Vernesom Buljugijom na čelu izneseno niz neistina, vjerovatno iz pogrešnog i samovoljnog tumačenja postojećih propisa, Željeznice FBiH žele upoznati javnost sa činjeničnim stanjem.

Željeznice FBiH odlučno odbacuju izrečene navode i upozoravaju čelnike pomenutog sindikata da plasiranjem takvih neistina mogu unijeti nemir i nepotrebno zbuniti naše klijente, koji koriste usluge prevoza, kao i svoje kolege, što u konačnici može izazvati ozbiljnu štetu Željeznicama FBiH.

Niti jedna ovakva odluka ili zahtjev koji bi mogli ugroziti bezbjednost i sigurnost odvijanja željezničkog saobraćaja u Željeznicama FBiH nije, niti će ikada biti donesena. Prema postojećim propisima vučno vozilo ŽFBiH koje je u ekspolataciji, ima minimalno 2 ili čak 3 pregleda u toku 24 sata gdje se utvrđuje stanje vučenog vozila i funkcionalna ispravnost istog.

Također, Željeznice FBiH koje su dosadašnju praksu pregleda šinskih vozila jednom u 15 dana pomjerile na najmanje jednom u 5 dana (Uputstvo za vršenje servisnog pregleda) kako bi se dodatno poboljšale propisane mjere za sigurnost željezničkog sistema, a ne da ugroze tu sigurnost kako pojednici iz Sindikata mašinovođa, nedovoljno upoznati sa problematikom, tvrde.

Kao Preduzeće ćiji je rad transparentan, Željeznice FBiH su u stvakom trenutku pružiti nadležnim organima uvid u način rada, a za svako neodgovorno istupanje pojedinaca, preduzeti Zakonom propisane mjere.