17 Juli 2024 godine

Vlada FBiH odala priznanje željezničarima na učinjenim nadljudskim naporima!

ŽFBiH

Dopremijer Vlade Federacije BiH Desnica Radivojević, ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber i ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, ponukani nadljudskim naporima željezničara poduzetim u raskrčivanju pruge od snježnih smetova, posjetili su u četvrtak 09.02.2012. godine Upravu ŽFBiH i izrazili u ime Vlade FBiH i svoje vlastito, iskrenu zahvalnost i poštovanje  svim željezničarima na herojskom podvigu i uspostavi nesmetanog odvijanja željezničkog saobraćaja.

Delegacija Vlade FBiH istakla je da su ŽFBiH, poslije Aerodroma Sarajevo, drugi infrastrukturni kapacitet u FBiH koji je u potpunosti osposobio svoje kapacitete i da je cijela situacija pokazala svu neophodnost da država ubuduće bolje brine o svome dobru i više ulaže u ŽFBiH.

Dopremijer Radivojević istakao je da su željezničari, predvođeni svojim prvim čovjekom i šefom kriznog štaba Nedžadom Osmanagićem, pokazali da su dorasli težini i odgovornosti situacije i još jednom potvrdili da su željeznice kičma svakog sistema, na usluzi privredi i građanima, te dodao kako su zahtjevi Željeznica FBiH opravdani i obećana je aktivnija uloga Vlade FBiH u konsolidaciji ovog javnog preduzeća.

Nakon što je upoznat sa činjenicom da ŽFBiH drže pod kontrolom cijelu pružnu mrežu osposobljenu za odvijanje i putničkog i teretnog saobraćaja, resorni ministar Enver Bijedić ukazao je na činjenicu da je situacija na terenu pokazala neophodnost vraćanja prevoza nafte i naftnih derivata upravo na željeznice radi dobrobiti cijelog društva i građana.

S njegovim mišljenjem složio se i ministar Damir Mašić istakavši da bi se zakonskim propisima hitno trebao regulisati prevoz tekućih derivata željeznicom i da to treba zaživjeti u praksi, a ne da ostane mrtvo slovo na papiru.

Iako je Vlada FBiH od početka elementarne nepogode direktno izvještavana o stanju na terenu, Uprava ŽFBiH podsjetila je prisutne na hronologiju događaja, a video-linkom iz Brisela prisutnima se obratio i predsjednik Uprave-generalni direktor ŽFBiH dr.sc. Nedžad Osmanagić.

Nakon probijanja posljednjeg snježnog nanosa u mjestu Ćopi prije Drežnice i uklanjanja ledenica iz 99 tunela, željezničari FBiH konačno su, u kasnim večernjim satima 08.02.2012. godine, u potpunosti osposobili sve pružne pravce u FBiH za redovno odvijanje putničkog i teretnog željezničkog saobraćaja. Putnici koji su se 03.02.2012. godine zatekli u vozu u Mostaru, konačno su u srijedu 08.02.2012. godine otpremljeni svojim kućama. Među njima bilo je i nekoliko stranih državljana, koji su se u sklopu studijskog putovanja zatekli u vozu na relaciji Sarajevo-Mostar. Željeznice Federacije FBiH vodile su posebnu brigu o njima. Uz dobru saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Aerodromom Sarajevo, putnici su u vrlo kratkom roku nastavili planirano putovanje preko Njemačke, do svojih država Irana i Kolumbije.

Od početka snježne elementarne nepogode, predvođeni prvim čovjekom i šefom kriznog štaba Nedžadom Osmanagićem, željezničari FBiH reagirali su na visini zadatka i cijelo vrijeme držali pod kontrolom oko 500 km pruge. Radeći danonoćno, uz vrlo skromna mehanička sredstva i bez ičije pomoći, nadljudskim naporima omogućili su servisiranje privrede BiH neophodnim sirovinama, kao i odvijanje redovnog, ali otežanog putničkog saobraćaja na relacijama Sarajevo-Doboj-Bosanski Šamac i međunarodnog putničkog saobraćaja do Zagreba, Beograda i Budimpešte.

Iako se od 09.02.2012. godine saobraćaj ŽFBiH odvija punim kapacitetom na svih 608, 5 km pruge, među željezničarima nema opuštanja. Kako su najavljene nove snježne padavine u dane vikenda, željezničari čine sve kako bi i u narednom periodu pravovremeno reagirali i bili na visini zadatka, te omogućili privrednim subjektima u BiH normalno funkcioniranje, ali i putnicima da dođu do svojih destinacija. Zato će na prugama svakodnevno saobraćati lokomotive-krstarice kako bi se očuvala prohodnost pruga.

Vanredne okolnosti prouzrokovane snijegom još jednom su snažno potvrdile ulogu i značaj željeznica u životu građana i privrede naše zemlje, ali i podsjetile još jednom na važnu ulogu države u finansiranju ŽFBiH kao javnog servisa.Željezničari FBiH su i sada, ponovo pokazali svu ozbiljnost, odgovornost i organizovanost, jer dijele sudbinu bh. društva u cjelini i pouzdan je partner u svim uslovima i okolnostima.