24 Juni 2024 godine

Željezničari u rekordnom roku osposobili prugu Sarajevo-Zenica-Maglaj

ŽFBiH

Ulažući nadljudske napore željezničari FBiH uspjeli su sinoć, u kasnim satima, osposobiti prugu na dionici Zenica – Maglaj i na taj način, u rekordnom roku, uspostavili teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica-Maglaj, a u saradnji sa ŽRS, Maglaj je povezan i sa Dobojem.

Također, maksimalnim zalaganjem željezničara, uspostavljen je saobraćaj između Tuzle i Doboja, a nastavljaju se radovi na osposobljavanju prugeTuzla-Brčko.

Na svim dionicama, zbog mjera opreza, uvedene su lagane vožnje, a zbog pokidane kontakne mreže uvedena je dizel vuča.

Probijanjem ovih trasa Željeznice FBiH ostvarile su pretpostavke za rad privrednih subjekata naslonjenih na željeznički saobraćaj.

Za sada, nesmetana proizvodnja obezbjeđena je za rudnike Đurđevik, Banovići i Dubrave u tuzlanskom bazenu, kao i za termoelektrane u Tuzli i Kaknju, te doprema sirovina za Arcelor Mittal u Zenici.

Naredni primarni zadatak je sanacija kontaktne mreže, kako bi se uspostavio i putnički saobraćaj na dionici Sarajevo-Zenica-Maglaj i dalje prema Doboju.

Dosadašnji radovi na probijanju trasa iznose više od 10 miliona KM, a procjena ukupne štete na sanaciji i revitalizaciji željezničke infrastrukture, iznosit će više desetina miliona KM. Zato su ŽFBiH uputile apel za međunarodnu pomoć svim željezničkim upravama u regionu i Evropi.