17 Juli 2024 godine

Jubileji: U Lajpcigu obilježeno 40. godina InterRaila Bosna i Hercegovina u filmu portugalskog autora

U Lajpcigu je 04. juna 2012. godine održana  svečanost povodom proslave jubileja 40. godina InterRaila. Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih željezničkih kompanija, članica ove velike porodice, a među njima i predstavnici Željeznica Federacije BiH i Željeznica RS.

Otvarajući svečanost povodom jubileja, direktor  Eurail Group G.I.E., krovne organizacije unutar koje djeluje InterRail, Rene De Groot rekao je da  je izuzetno sretan i ponosan što je tokom protekle četiri decenije više od osam i pol miliona putnika putovalo Evropom i otkrivalo stari kontinent InterRail kartom. Također je istakao da su ponude iz InterRaila iz godine u godinu sve kvalitetnije.

Veliku pažnju prisutnih izazvala je premijera filma posvećenog 40. godišnjici osnivanja InterRaila. Autor filma Antonio Pedro Nobre, strastveni putnik i putopisac, značajan dio u filmu posvetio je upravo Bosni i Hercegovini i putnicima iz naše zemlje koji sa InterRail kartom  upoznaju Evropu.

ŽFBiH i ŽRS članice su InterRaila od 2005. godine. Zahvaljujući tome, Bosna i Hercegovina svrstala se među 30 evropskih zemalja za koje važe InterRail karte, sa kojima se putuje slobodno, uz maksimalan užitak.