24 Juni 2024 godine

Osposobljen teretni željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo-Zenica; Ostvareni uslovi za dopremu uglja iz Rudnika Dubrave do Termoelektrane Tuzla

ŽFBiH

Željeznice FBiH uspjele su sinoć 17/18.05.2014. godine, uz izvanredne napore otkloniti preko 10.000 m³ zemlje u mjestu Modrinje na dionici pruge Kakanj –Lašva, te je uspostavljen teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica. Zbog pokidane kontaktne mreže saobraćaj se odvija dizel lokomotivama uz ograničenje mjera opreznosti i uvedenu laganu vožnju od 30 km/h.

U toku noći na pomenutoj relaciji saobraćala su četiri teretna voza. Usljed plavljenja pruge, pojave odrona zemlje, kamena i drugih nanosa željeznički saobraćaj i dalje je potpuno obustavljen na dionici pruge Zenica – Maglaj – Doboj. Posebnu opasnost predstavlja zemljište koje se obrušilo sa minskog polja na pružni pravac Zavidovići-Maglaj.

U poslovnom području Tuzla svi pružni pravci i dalje su blokirani. Međutim, ŽFBiH ostvarile su uslove za dopremu uglja iz Rudnika Dubrave do Termoelektrane Tuzla. Na dionici pruge Bosanska Poljana – Ljubače – Živinice odnesena je kompletna podloga u dužini od 1000 metara. Željezničari vrše intenzivno nasipanje materijala, te je do jutros osposobljeno oko 230 m pruge, a radovi se nastavljaju. Značajna su oštećenja na mostovima, posebno mosta „Gostiva“ na odstojanju Živinice – Donja Višća (prema Banovićima).

U cilju prevencije nastalih šteta i osiguranja bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja, formiran je krizni štab ŽFBH, a operativne ekipe sa raspoloživom mehanizacijom danonoćno su na terenu.

ŽFBiH naglašavaju da većinu sanacija nisu u stanju same uraditi, te mole za stručnu pomoć nadležnih za ovu oblast.