17 Juli 2024 godine

Situacija na željezničkim prugama u FBiH

ŽFBiH

Usljed vremenskih nepogoda koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu željeznički saobraćaj FBiH odvija se otežano na pojedinim dionicama.

Zbog izlijvanja rijeka, potoka i nanosa materijala uzrokovanog obilnim padavinama 05.08.2014. godine na međustaničnom odstojanju Zavidovići-Žepče-Zavidovići oba kolosijeka dvokolosiječne pruge zatvorena su u 16:03 sati. Nakon obilaska terena operativnog tima Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine otklonjen je nanos materijala u 20:25 sati, kako bi se osposobio lijevi kolosijek dvokolosiječne pruge za odvijanje željezničkog saobraćaja uz pojačane mjere opreznosti.

Kao posljedica jakog nevremena, dana 06.08.2014. godine oko 02:15 sati zbog plavljenja trupa pruge i nanosa materijala na prugu, zatvorena su oba kolosijek na relaciji Zenica-Doboj, tako da se željenički saobraćaj na pomenutoj relaciji ne odvija.

Najugroženija mjesta na prugama ŽFBiH, nastala zbog velikog protoka vode, plavljenja, kao i neprohodnosti su: Bistrica, Ograine, Globarica, Piličari, Topčić Polje, Nemila, kao i lokalitet Žepče.

Usljed mogućih opasnosti isključen je napon u postrojenjima kontaktne mreže na relaciji Zavidovići – Žepče – Nemila. Radi omogučavanja neometanog pristupa naseljima Nemila i Topčić Polje, privremeno su otvoreni prijelazi u nivou sa željezničkom prugom.

Također, komplikacije u odvijanju željezničkog saobraćaja pogodile su Tuzlansku regiju. Na dionici Brčko-Banovići, između stanica Bosanska Bijela i Srebrenik, dana 06.08.2014. godine zatvoren je željeznički saobraćaj.

Kod službenog mjesta Špionica odnešen je dio trupa pruge i izapran tucanik. Na međustaničnom odstojanju Tinja-Mramor poplave su nanijele zemlju na vanjski dio kolosijeka.

Značajno plavljenje pojavilo se oko mjesta Lukavac i Bosanska Poljana na pruzi Tuzla – Doboj. Željeznička pruga trenutno nije ugrožena, te se saobraćaj odvija uz pojačane mjere opreznosti, smanjenje brzine, kao i uvođenjem laganih vožnji.

Područje Mostarske, Sarajevske i Bihaćke regije za sada je prohodno, nema ograničenja u odvijanju željezničkog saobraćaja niti šteta na željezničkoj pruzi i objektima. Teretni i putnički vozovi redovno saobraćaju na dionici Čapljina-Zenica-Čapljina.

Operativne ekipe ŽFBiH nalaze se na terenu. Direktorima PP ŽFBiH naloženo je da poduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti i u skladu sa Pravilnikom o postupanju u vanrednim okolnostima, ostvare saradnju sa predstavnicima lokalnih zajednica i Civilne zaštite, mobilišu svo raspoloživo ljudstvo i materijalno-tehničke resurse u cilju ublažavanja posljedica poplava.